Početna Magazin Godine Protest vojnih penzionera u Beogradu: Ministar obećava, mi ne verujemo!

Protest vojnih penzionera u Beogradu: Ministar obećava, mi ne verujemo!

Protest vojnih penzionera u Beogradu: Ministar obećava, mi ne verujemo!

Vojni penzioneri održali su protest na Trgu Nikole Pašića nezadovoljni odsustvom bilo kakvog pokušaja rešavanja njihovih problema, od neusklađenih pa smanjenih penzija do stambenog problema koji ima 8.500 vojnih penzionera. Od Vlade Srbije, do koje su prošetali sa Trga, zahtevaju da pronađe sistemsko rešenje problema.

Crtice o protestu vojnih penzionera koje je Penzin saznao od organizatora:

  • Protestu je prisustvovalo preko 1.000 nezadovoljnih vojnih penzionera i građana koji su pružili podršku.
  • Ministar Aleksandar Vulin je u Dnevniku RTS-a, i za druge medije, govorio o diskriminaciji vojnih penzionera čime je priznao diskriminaciju i obećao usklađivanje penzija od 1. januara 2016. godine.
  • Predstavnici vojnih penzionera primljeni su na razgovor u Narodnu skupštinu Republike Srbije kod dr Vesne Rakonjac, predsednice odbora za rad i socijalno staranje, i kod državnog sekretara u Ministarstvu za rad, Njegovana Stankovića.
  • Prisustvo protestu je „smanjila“ izjava ministra Vulina u Dnevniku RTS-a da je „sve rešeno i vojni penzioneri kucaju na otvorena vrata“.
  • Istovremeno je u Pančevu organizovan Taktičko-tehnički zbor povodom Dana Specijalne brigade pa je deo novinara koji prate sistem odbrane „odvučen“ u Pančevo.

Više detalja prenosimo sa sajta N1

„Ko troši naše penzije?“, „Čekamo premijera“, „Mi poštujemo državu, poštuje li ona nas?“… Ovakvim transparentima više od 350 vojnih penzionera poslalo je poruku premijeru i predsedniku Srbije, ali i republičkom Fondu PIO jer smatraju da svi oni zajedno diskriminišu vojne penzionere.

Svakog meseca meni Aleksandar Vučić uzima 8.190 dinara od penzije – rekao je za N1 Živorad Maksimović, vojni penzioner.

Od 2008. penzije su im umanjene gotovo za trećinu, pa 80 odsto njih, kako kažu, živi na ivici egzistencije. Od tog broja, više od 3.000 ljudi se vode kao beskućnici.

„Živim u kasarni Žarkovo. Osećam se da me je država izdala“, kaže vojni penzioner Lazar Kiš.

Iako je ministar za rad Aleksandar Vulin obećao da će od 1. januara penzije vojnih penzionera biti izjednačene sa ostalim penzijama, u njegova obećanja niko od prisutnih na protestu više ne veruje.

Obećanja ministra vojnim penzionerima

Vojni penzioneri u januaru naredne godine primiće uvećane penzije za procenat koji je odredio Ustavni sud, a počeće da im se u ratama isplaćuje dug koji potiče od 2008. godine, najavio je ministar Aleksandar Vulin.

On je rekao da će dug penzionerima, „koji je prouzrokovala vlast Demokratske stranke“ biti isplaćen po modelu sličnom „isplati stare devizne štednje“ a da će se vlada trudi da se to obavi u što kraćem vremenu.

„Do kraja 2015. godine vojni penzioneri će dobiti rešenja koja počinju da se isplaćuju u januaru 2016. godine što znači da će vojnim penzionerima biti uvećane (decembarske) penzije za procenast koji je odredio Ustavni sud a počeće da im se isplaćuje i dug“, precizirao je Vulin.

Vulin je rekao i da su „neisplaćivanje penzija vojnim penzionerima prouzrokovale vlasti DS i tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac“. Prema njegovim rečima, sve ovo nepoštovanje zakona potiče još od 2008. godine a napravljeni su dugovi koji iznose više desetina miliona evra.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući dobrim bilansima i MMF se složio sa našim rešenjem i „sa našom potrebom da se zakon mora poštovati i da vojni penzioneri moraju da imaju ista prava kao i bilo ko drugi“, javlja N1.