Magazin Godine Srbija Zdravlje

Očekuje nas epidemija neuroloških oboljenja

Prosečan životni vek ljudi je svakog dana pet sati duži, a rizik od oboljevanja od Alchajmera ili Parkinsonove bolesti eksponencijalno raste nakon 65 godine života. Ovo su preduslovi epidemije ovih oboljenja u 21. veku…

Biohemičar Gregori Petsko još 2008. godine na TED konferenciji najavio je epidemiju neuroloških oboljenja u 21. veku. Naime, životni vek je svakog dana pet sati duži, a rizik od oboljevanja od Alchajmera ili Parkinsonove bolesti eksponencijalno raste nakon 65 godine života.

On je naveo primer SAD gde će 2050. godine biti 32 miliona starijih od 80 godina, od kojih će polovina patiti od Alchajmera a skoro 20 miliona od Parkinsona – tj. od bolesti za koje i danas, šest godina nakon predavanja, nemamo značajnije rezultate u prevenciji i lečenju.

On govori i o nekim činjenicama koje su ustanovljene. Na primer, rizik od Parkinsona može se umanjiti konzumiranjem kofeina (nauka ne zna zašto), dok se povećava u slučaju povreda glave (pa i ptičjeg gripa?).

Od Alchajmera “izgleda” da štite omega-tri masti morske ribe, i svakako pritisak na nižem nivou jer je hronični visoki pritisak najčešći faktor rizika za ovu opaku bolest, kao što je najčešći faktor i za glaukom, što je, kaže Petsko, “zapravo Alchajmerova bolest oka”. Na kraju ističe i važnost mentalne stimulacije, učenja i vežbi mozga, kako bi ostao zdrav.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija