Početna Magazin Godine PIO fond stupa u štrajk?

PIO fond stupa u štrajk?

Od utorka, 8. aprila 2014. godine, zaposleni u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) stupiće u štrajk – uz poštovanje minimuma procesa rada.

Ljiljana Kremić, predstavnica Sindikata zaposlenih, nakon sednice Odbora tog sindikata izjavila je za Tanjug, da štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada znači da će 30 odsto zaposlenih raditi, i to u sektorima poput Službe za veštačenja, ali i nekih drugih koje su od značaja za građane koji se obraćaju Fondu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Predstavnici tog sindikata ne slažu se sa preporukama Državne revizorske institucije, koja se primenjuje od 21. marta i koja predviđa smanjenje zarada zaposlenih u tom Fondu do 30 odsto. Kremić je rekla da ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispoštovani u roku od tri dana od početka štrajka, zaposleni će stupiti u generalni štrajk. Predstavnici sindikata su još ranije najavili generalni štrajk ukoliko zahtev za izmenu uredbe o platama ne budu uvaženi.

Takođe su zatražili da se „ne dira“ u njihova primanja pre početka primene Zakona o platnim razredima u javnom sektoru i izmene Uredbe za očuvanje postojećih plata. Kako su naveli, zaposleni u Fondu PIO rade „komplikovanije poslove od svih organizacija obaveznog zdravstvenog osiguranja, a već sada imaju plate manje od njih“.

Sa smanjenjem koje je predviđeno od 21. marta zaposleni u Fondu imaće manju platu od prosečne u Republici Srbiji, upozorili su još 25. marta predstavnici Sindikata nakon što su održali jednočasovni štrajk upozorenja.