Početna Magazin Godine Društvo Očekuje li Zapad epidemija samoubistava starih? (7)

Očekuje li Zapad epidemija samoubistava starih? (7)

Koliko je pametno danas, kada smo u punoj snazi, pretpostavljati da ćemo biti takvi i onda, kada to više ne bude zato što želimo, nego zato što i nemamo drugog izbora?

Velika stopa samoubistava starih u razvijenim zemljama Azije teško da će u skoroj budućnosti pogoditi odgovarajuće zemlje „Zapada“. Ovde su ekonomski rast, i druge promene, bez obzira na sve, bile koliko-toliko u podnošljivim granicama koje su ostavile dovoljno vremena za prilagođavanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, mnoge paralele sa današnjom slikom Azije možda će biti moguće povući i u Evropi i Severnoj Americi za dvadesetak godina. Kina je imala politiku jednog deteta, a Evropa ima tu realnost, te „piramida“ demografske strukture i ovde postaje bliža pravougaoniku.

Istina je da se starija generacija na Zapadu danas već ne uzda previše u „porodične vrednosti“, i posvećivanje mlađih, i da je spremnija na samostalniji i nezavisniji život, ne samo finansijski već i intelektualno i emotivno. Međutim, sa produženjem životnog veka i većoj izloženosti neurološkim oboljenjima (Alchajmer, Parkinson, demencija), koliko će i celoživotna priprema biti dovoljna onda kada se, zbog godina, osetimo ranjivijim?

Da li ćemo tada, ranjivi, pomisliti da ima neke logike u onome čime su se generacije pre nas vodile: da je sreća u starosti gledati kako se životni krug nastavlja u našim potomcima, deci, unucima? Koliko je pametno danas, kada smo u punoj snazi, jaki, samodovoljni, pretpostavljati da ćemo biti takvi i onda, kada to više ne bude zato što želimo, nego zato što i nemamo drugog izbora?