Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Zašto seniori ne žele da adaptiraju svoje domove

Zašto seniori ne žele da adaptiraju svoje domove

Ispitivanje „Dede bumeri: zdravstvena prevencija kod kuće je rešenje!“ osvetljava prepreke koje se javljaju kod adaptacije domova za starije stanovništvo. 

Reunica, francuska grupa za penzije i predviđanje (koja okuplja 1,7 miliona penzionera) predstavila je krajem marta 2014. godine svoje ispitivanje o očekivanjima starijih ljudi u vezi sa opremanjem domova – Stariji ne žele da ostare. I opiru se ideji da svoju kuću treba da urede u skladu sa svojim godinama.

Ispitivanje „Dede bumeri: zdravstvena prevencija kod kuće je rešenje!“ osvetljava prepreke koje se javljaju kod adaptacije domova za starije stanovništvo. Nasuprot uvreženom mišljenju, cena i složenost radova samo u 19 odsto slučajeva sprečavaju preuređenja doma penzionera.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Glavni razlog,  u 55 odsto slučajeva, jeste percepcija svojih godina i sopstvenih sposobnosti – svojevrstan osećaj da su suviše mladi i ne vide razlog da unapred adaptiraju svoje okruženje.

Jedini razlog koji bi mogao da ih podstakne da preurede svoj dom jeste pojava prvih zdravstvenih smetnji, i to: teškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti (63 odsto slučajeva), eventualna nesreća (28 odsto) i mogućnost da to bude finansijski pokriveno (19 odsto).

– Izazov, danas, jeste da ih osvestimo da delaju unapred, a ne da čekaju da budu prinuđeni da reaguju, i da onda svoj dom pretvore u bolničko mesto – objašnjavaju u grupi Reunica. Starije osobe koje su preuređivale svoje domove u 31 odsto slučajeva su to činile u dnevnom boravku kako bi im on više odgovarao, a u 22 odsto adaptirale su kupatilo.