Očekivanja privrede: Inflacija početkom 2024. između osam i deset posto

Inflacija početkom 2024. godine biće između osam i deset posto, procenjuju predstavnici finansijskog sektora.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana unapred, u februaru 2024. godine iznositi 8,0 odsto, što predstavlja nepromenjenu vrednost u prethodnih pet anketa, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Navela je i da je prema rezultatima martovske ankete agencije Blumberg, očekivana inflacija za godinu dana unapred, niža je i iznosi 7,2 odsto.

Kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika privrede, za godinu dana unapred su se u prethodnih šest meseci stabilizovala i kretala oko 10 odsto, što je ujedno i vrednost očekivanja koja je zabeležena u februarskoj anketi.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža u odnosu na kratkoročna očekivanja.

Očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred ostala su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznosila su 5,0 odsto, dok su za tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja NBS, ali na nivou od 3,6 odsto, dakle niže od očekivanja iz januarske ankete koja su iznosila 4,0 odsto.

Kada je reč o srednjoročnim očekivanjima privrednika, iz NBS navode da su ona ostala nepromenjena i za dve godine unapred iznose 7,0 odsto, a za tri godine 5,0 odsto.

Rezultati ankete, koji se odnose na dve i tri godine unapred, mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

Izvor: Politika