Foto albumi Nove ideje za novo doba

Obuća za stare sa GPS tehnologijom

Firma Olark u ponudi ima različitu primenu GPS uređaja u odeći i obući: za stare, za osobe koje pate od demencije ili alchajmera, ili povreda glave.

Penzin je pisao o problemima nadzora starih osoba koje žive same: kamere narušavaju privatnost, alarmni tasteri malo vrede ako osoba padne i onesvesti se, ili korisnici često zaborave (slučajno ili namerno) da ih ponesu sa sobom, itd.

Dakle, ovde je pre reč o kulturološkom i psihološkom, nego inženjerskom problemu, što će reći – prava prilika za inovacije!

Zato je Endrju Karl sa univerziteta u Ferfaksu, Vašington, odlučio da primeni rešenje koje je proizvođač obuće Aetrex Worldwide već koristio u svojoj ponudi za dečije patike – GPS uređaj za praćenje kretanja.

Tako osoba za čiju se bezbednost plašimo može imati obuću za po kući ili za šetnju sa ovim uređajem, a možemo birati da li ćemo je pratiti stalno, ili onda kada predugo nije registrovano kretanje, ili onda kada odstupi od dogovorene i “memorisane” rute kretanja.

U međuvremenu, kompanija Aetrex prestala je da proizvodi ovu obuću, ali su nas ljubazno uputili na firmu Olark koja u ponudi ima različitu primenu GPS uređaja u odeći i obući (na ilustraciji) pored one za stare, osobe koje pate od demencije ili alchajmera, tu su proizvodi za decu sa autizmom, vojne veterane sa traumatičnim povredama glave, itd.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija