Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Obuća za stare sa GPS tehnologijom

Obuća za stare sa GPS tehnologijom

Obuća za stare sa GPS tehnologijom

Firma Olark u ponudi ima različitu primenu GPS uređaja u odeći i obući: za stare, za osobe koje pate od demencije ili alchajmera, ili povreda glave.

Penzin je pisao o problemima nadzora starih osoba koje žive same: kamere narušavaju privatnost, alarmni tasteri malo vrede ako osoba padne i onesvesti se, ili korisnici često zaborave (slučajno ili namerno) da ih ponesu sa sobom, itd.

Dakle, ovde je pre reč o kulturološkom i psihološkom, nego inženjerskom problemu, što će reći – prava prilika za inovacije!

Zato je Endrju Karl sa univerziteta u Ferfaksu, Vašington, odlučio da primeni rešenje koje je proizvođač obuće Aetrex Worldwide već koristio u svojoj ponudi za dečije patike – GPS uređaj za praćenje kretanja.

Tako osoba za čiju se bezbednost plašimo može imati obuću za po kući ili za šetnju sa ovim uređajem, a možemo birati da li ćemo je pratiti stalno, ili onda kada predugo nije registrovano kretanje, ili onda kada odstupi od dogovorene i „memorisane“ rute kretanja.

U međuvremenu, kompanija Aetrex prestala je da proizvodi ovu obuću, ali su nas ljubazno uputili na firmu Olark koja u ponudi ima različitu primenu GPS uređaja u odeći i obući (na ilustraciji) pored one za stare, osobe koje pate od demencije ili alchajmera, tu su proizvodi za decu sa autizmom, vojne veterane sa traumatičnim povredama glave, itd.