Početna Magazin Godine Ekonomija O uvećanim računima za struju

O uvećanim računima za struju

O uvećanim računima za struju

Najavljuje se istraga i smena odgovornih, oštećeni se nadaju da će biti obeštećeni, a građani Srbije da će jednog dana početi da dobijaju račune za struju u kojima je jasno navedeno šta plaćaju. U međuvremenu, saznajemo da je EPS sklopio sporazum za očitavanje potrošene struje po ceni koja je najmanje duplo veća od srednje vrednosti dosadašnjih cena. Da jad bude veći, radnici EPS-a i dalje vrše posao za koji EPS plaća druge.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta:
Najstariji učenik u Nepalu: „Da bih zaboravio svoju tugu, idem u školu.“
Naveš Čitrakar, Reuters


Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je do nedelje, 22. januara 2017. godine, kako je izjavio na konferenciji za novinare, 104 pisma građana Srbije koji su se žalili na nerealno uvećanje računa za struju.

Vučić je rekao da je očigledno da pojedina brojila nisu ni očitavana, navodeći da niko ne može da izmišlja cenu struje i povećava račune. Premijer je dodao da je normalno da računi budu uvećani za pet, deset odsto, ali da je nemoguće da budu uvećani za 100 ili 150 odsto.

Novac će građanima biti vraćen, tako što će plaćati manje račune za februar ili mart ili na neki drugi način, rekao je Vučić.

Milorad Grčić, v. d. direktor EPS-a, potvrdio je da je pokrenuta istraga i da će odgovorni biti smenjeni već naredne nedelje. Grčić se izvinio građanima koji su dobili visoke račune, navodeći da u određenim delovima Srbije, odnosno na teritorijama određenih elektrodistribucija, postoji greška u ispostavljenim računima. Tih problema, kako kaže, najviše ima u Beogradu i Nišu.

„Građani koji smatraju da su oštećeni ili da imaju nerealno veći račun, kao posledicu neočitavanja brojila, mogu da reklamiraju račun, a mi ćemo sve ispitati. Niko neće biti oštećen“, naglasio je Grčić.

On se izvinio i javnosti zbog nedovoljno preciznog informisanja EPS grupe, za šta je kao razlog naveo nedovoljne ili netačne informacije koje su stizale iz elektrodistribucija. Precizirao je da su, „prema dosadašnjim informacijama, problemi nastali neočitavanjem brojila na teritorijama elektrodistribucija u Nišu i Beogradu“. Grčić je dodao da na teritoriji Vojvodine nije bilo problema s računima.

U međuvremenu, objavljeno je, kako prenosi dnevni list Danas, novo istraživanje Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) u kome se navodi da je Elektroprivreda Srbije sklopila sporazum za očitavanje potrošene struje po ceni koja je najmanje duplo veća od srednje vrednosti dosadašnjih cena.

Nakon sprovedene javne nabavke, EPS je za poslove očitavanja brojila u avgustu 2016. godine angažovao konzorcijum ponuđača koji predvodi kompanija „Sequester“, navodi BIRN.

Konzorcijum je na tenderu pobedio sa ponudom od 39,99 dinara po očitanom brojilu, što je drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao. Ustaljena cena očitavanja u urbanim naseljima, gde su brojila gušće raspoređena i gde se lakše i brže očitavaju, iznosila je oko 10 dinara, dok je za ruralna i razuđena naselja prosečna cena bila 30 dinara, pokazuje istraživanje BIRN.

Sadašnja cena, navodi se u istraživanju, je ista za sva brojila, bez obzira gde se nalaze, i znatno je veća od nekadašnje maksimalne cene. I rekordno visoka cena za očitavanje strujomera nije bila dovoljna garancija da će se ovaj posao kvalitetno obavljati.

Izvori BIRN iz EPS tvrde da su radnici EPS koji su do sada očitavali struju, nastavili to da rade, a novi radnici nisu adekvatno za to pripremljeni i obučeni.