Početna Magazin Godine Društvo Novinari u poseti klubu penzionera Vračar

Novinari u poseti klubu penzionera Vračar

Novinari u poseti klubu penzionera Vračar

Novinari lista 24 sata bili su u poseti klubu penzionera Vračar u Beogradu gde su napravili kratku reportažu i intervjue sa članovima kluba. U trenutku kada su novinari stigli u klub većinu članova činile su bake, koje su upitali gde bi otišle i šta bi priuštile sebi kada im novac ne bi bio problem.

– Prvo bih kupila stan i kola. E, onda bih otputovala u tople daleke zemlje. Nemam više neku specijalnu želju. Najveći deo para bih dala deci bez roditelja – rekla je Danka Milovanovič (72).

– I da imam milion dolara dala bih ih vama, meni te pare ne trebaju – rekla je predsednica kluba.

Na pomen dece u domovima progovorila je žena pored nje:

– Imam jedno sećanje koje me proganja. Zato ni dinara ne bih uzela da mogu. Sve bih dala domu u Zvečanskoj. Baš bliskog rođaka sam odvela tamo kao detence. Imao je težak oblik Daunovog sindroma. Ceo život ću pamtiti tu scenu. Dolazim da ga obiđem, ona deca me grle a on sedi sam. Kada je prepoznao da je sa mnom njegova majka, na njen glas je mahao glavicom. Živeo je samo sedam godina. To su prekrasna deca. Stalno mislim na njega. Eto, želim vam da budete uz one koje volite. Ne želiš ništa materijalno u ovim godinama, samo miran put do Ruzveltove – otkrila je za „24 sata“ Nadežda Zorić (80)

– Ja bih baš volela da vidim Kubu i Južnu Ameriku. I da poklonim nešto dragim osobama. Ostatak para bih dala siromašnima, meni ne treba luksuz. Žao mi je što sam izgubila neka prijateljstva, mladi treba da ih neguju. U životu su vam najbitniji ljubav, odanost i osećanja. Ima divnih mladih koji mi ustaju u trolejbusu, ali neki su udaljeni. Sa slušalicama. Ne obraćaju pažnju na ljude oko sebe. Neka poštuju stare jer će doći u te godine – rekla nam je baka, dok se žena preko puta nje nadovezala.

– Omladina bolje da se pripremi jer penzionerima nije lako. Imala sam sjajan život na koji sam ponosna. Mnogo sam se naputovala kao mlada na račun firme i vojske i svoje želje sam uglavnom ispunila. Sada kada treba da se ide na moj račun, i ne ide mi se toliko. U ovim godinama shvatiš da ti puno novca ne treba. Pare mi trebaju koliko da imam za sebe, nisam željna bahaćenja. Ono što ja hoću niko ne može da mi kupi, a to je da se vrati ono staro vreme za kojim sam nostalgična – rekla je Nada Milenković (75).

Ona i njene dve drugarice odsečno su se složile da su svesne da će, ma šta one rekle, mladi i dalje terati po svom. Jedna baka dodala je da to i treba da bude tako.

– Prvo bih uzela nekretnine, da imam ovima iza mene šta da ostavim. Da obezbedim decu. I putovala bih. Nije bitno gde jer svako mesto ima svoju draž. Mlade ne treba da brinu tuđe želje. Džabe mi da im solimo pamet, ionako svako uči na svojim greškama – rekla je baka Zorica i dodala:

– Nisu mladi loši, dobri su koliko im je teško. Nemaju budućnost, a mi smo je imali. Ko zna da li će dočekati penziju. Neka im je Bog u pomoći.

– Jeste teško, ali mladi neka rade u životu sve od srca sve iz ljubavi i nikada se neće pokajati. Budite pošteni ljudi da možete mirno da spavate. Zato meni danas i ne treba više od onoga što imam. To mi je dovoljno. Da mi bude prijatno i da imam gde da dođem da se sa nekim se družim – rekla je Nada za „24 sata„.