Društvo Magazin Godine Porodica

Multipla skleroza: Dnevni centar za obolele u Beogradu?

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 8.000 obolelih od autoimune neizlečive bolesti multiple skleroze. Udruženje obolelih iz Beograda pokrenulo je inicijativu izgradnje dnevnog centra.

Udruženje obolelih od multiple skleroze u Beogradu ima oko 1100 članova, od kojih je 67 najteže pogođenih ovom bolešću. Neki oboleli i po deceniju i duže nisu izašli iz svojih domova.

U cilju rešavanja njihovih problema, ali i problema porodica koje se staraju o obolelima, Udruženje je pokrenulo inicijativu za izgradnju dnevnog centra za obolele od multiple skleroze u Beogradu.

– Ovih 67 najteže pogođenih, koji nemaju više ko da brine o njima (žive sami, ili su im ostareli roditelji), mogli bi tokom dana da dolaze u dnevni centar gde bi dobili sve one usluge koje su njima potrebne kako bi zaustavili ili usporili tok bolesti – kaže Dejan Maletić iz Udruženja obolelih od multiple skleroze Beograda.

U udruženju kažu da su prikupli značajnu količinu građevinskog materijala, ali da trenutno pokušavaju da pronađu plac na kom bi se gradio ovaj centar, javlja RTS.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija