Početna Magazin Godine Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju donosi…

Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju donosi…

Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju donosi…

Jedan od prvih Zakona koje bi trebalo da usvoji nova Vlada jeste Zakon o zdravstvenom osiguranju. Jedna od mnogih novina je da će izabrani lekar ubuduće moći da otvori dvostruko duže bolovanje – od 60 dana, osim u izuzetnim slučajevima, propisanim zakonom.

Predloženo je i da osnov za naknadu zarade bude prosečna plata u prethodnih 12 meseci, a ne kao do sada – poslednja tri meseca. Razlog su, kako se navodi, uočene zloupotrebe, javlja Radio televizija Srbije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dobra vest stiže za roditelje dece bolesne od raka, teškog oštećenja moždanih struktura i drugih teških oboljenja. Oni će imati pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta do njegove 18 godine i primaće 100 odsto zarade. Podsetimo, do sada su roditelji imali pravo na bolovanje od svega četiri meseca, a nadoknada je iznosila 65 odsto plate.

Definisan je i paket zdravstvenih usluga ili broj i vrste pregleda, analiza i intervencija.

Do sada, to nije bilo prezicirano. Regulisano je i uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, koje bi pokrilo usluge koje nisu u obaveznom zdravstvenom paketu.

Novina je i da će žene kojima je zbog karcinoma uklonjena jedna ili obe dojke, ubuduće rekonstrukciju ili korekciju dojki dobiti o trošku države. Uvode se i sankcije za neopravdano neodazivanje na skrining preglede.

Dakle, neodgovorni koji se ne odazovu ni na treći poziv u jednom ciklusu, a ne opravdaju izostanak, gube kasnije pravo na lečenje te bolesti o teretu države. Ali, samo u slučaju da obole do sledećeg ciklusa pozivanja.

Ukoliko se iznenada razbolimo tokom boravka u inostranstvu predlog je da Republički fond za zdravstveno osiguranje plaća troškove hitne medicinske pomoći pružene u inostranstvu u slučaju da pacijent pre odlaska na put nije nabavio potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite. Troškove plaća Fond,a onda ih refundira od osiguranog lica.

Predviđeno je i upućivanje u inostranstvo radi dijagnostike, a ne samo radi lečenja. To je u skladu sa Zojinim zakonom, koji je usvojen pre nešto više od godinu dana.

Ubuduće, plaćanja participacije biće oslobođeni i davaoci organa, ćelija i tkiva, kao i pripadnici naročito osetljive populacije – stari, deca, žene, trudnice, porodilje, Romi.

Čak i bez overene knjižice, predlog je da se oboleli prime na palijativno lečenje, kao i na preglede koji su predviđeni nacionalnim skrining programima (rano otkrivanje raka dojke, debelog creva ili raka grlića materice).

Sve ovo naći će se pred poslanicima Skupštine Srbije na jesen, a nadležni se nadaju da će zakon biti usvojen do kraja godine, kako bi mogao da počne da se primenjuje od 1. januara 2017.

izvor: RTS, Blic