Kako prepoznati falsifikovanu novčanicu?

Dovoljno je da se jedna falsifikovana novčanica nađe u našem novčaniku i već smo na trošku. Zato je važno znati kako prepoznati falsifikovanu novčanicu.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je u prvih devet meseci 2020. godine otkriveno 1.765 falsifikovanih novčanica. Najviše su falsifikovane novčanice od 1.000, 2.000 i 500 dinara. U istom periodu otkriveno je i 363 falsifikovanih stranih novčanica.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istorija falsifikovanja novca vremenski se poklapa s nastankom novca. Emitenti novca usavršavaju tehnike izrade i zaštite novca. Istovremeno, falsifikatori pokušavaju da što vernije imitiraju zaštitne elemente novca.

Kako prepoznati falsifikovanu novčanicu od 500 dinara

Novčanica od 500 dinara jedna je od najfalsifikovanijih, a nju građani Srbije najčešće imaju u novčaniku.

NBS ističe da se novčanice koje izdaju za potrebe platnog prometa na teritoriji Republike Srbije izrađuju po najvišim svetskim standardima zaštite od falsifikovanja. To se čini primenom vidljivih i skrivenih (golim okom nevidljivih) elemenata zaštite, kombinovanjem različitih tehnika štampe i korišćenjem specijalnih boja s ciljem da se originalni novac zaštiti od falsifikovanja.

Potrebno je da se poznaju zaštitni elementi na pojedinim apoenima da bi se napravila razlika između originalnog i falsifikovanog novca. Zato, u trenutku prijema novca, treba obratiti pažnju na njih.

Evo nekoliko zaštitnih elemenata na novčanicama od 500 dinara koji mogu da se prepoznaju ukoliko se na njih obrati pažnja:

  • Mikrotekst „Народна банка Србије“ na ćirilici, odnosno „Narodna Banka Srbije“ na latinici (duboka štampa)
  • U produžetku reči „Србије“, vidljiva su četiri kvadrata. Oni predstavljaju oznaku za slepe i slabovide. Na tim detaljima primenjena je tehnika duboke štampe. To znači da su reljefnog izgleda i da se osećaju pod prstima
  • Glavni portret: lik Jovana Cvijića (duboka štampa)
  • Zaštitna nit: plastična step-nit koja je sastavni deo mase papira sa štampanim mikrotekstom „dinar“ na ćirilici i latinici (zaštićen tehnološki postupak)
  • Vodeni žig: sastavni deo mase papira – portret (zaštićen tehnološki postupak)
  • Kinegram: oznaka 500, globusa i kupe (zaštićen tehnološki postupak) Nominalna oznaka se naizmenično smenjuje pri promeni ugla posmatranja. Naginjanjem novčanice napred-nazad, oznaka se diže u konturama prema gornjoj i donjoj ivici. Detalji se vide u efektu duginih boja.
  • Znak Narodne banke Srbije: štampan u ovalu sa slovima „НБС“ u središnjem delu
  • Serijski broj: nalazi se ispod nominalne oznake i sastavljen je od dve slovne i sedam numeričkih oznaka (visoka štampa)

Pojedini elementi zaštite od falsifikovanja koji su navedeni kada je u pitanju novčanica od 500 dinara, koriste se i na drugim apoenima. Zato je dobro upamtiti koji su to elementi i potražiti ih na vreme.

Izvor: Kamatica
Fotografija: Penzin.rs

Mogao bi vas zanimati tekst: