Nove nacionalne penzije – do 20 dobitnika godišnje

Nove nacionalne penzije biće dodeljivane zahvaljujući uredbi koju je donela Vlada Srbije. Novina je da će biti najviše 20 dobitnika godišnje, a o izboru zaslužnih umetnika odlučivaće komisije.

Na sednici Vlade, održanoj 6. februara 2020. godine, usvojena je uredba koja će regulisati uslove i način nagrađivanja zaslužnih umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ova priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, poznata su u javnosti kao nacionalne penzije.

Oni koji su se za ovaj način nagrađivanja naviše zalagali smatraju da je termin „nacionalna penzija“ netačan. Objašnjavaju da nije reč o penziji, već o novčanom dodatku kojim se odaje počast stvaraocima koji su unapredili kulturni život. Zbrka sa nazivom nastala je još u vreme mandata Vojislava Brajovića kao ministra kulture kada je sproveden prvi konkurs.

Od 2007. do 2013. godine dodeljena su 503 priznanja, a trenutno ih prima 281 stvaralac.

Od samog početka, u javnosti su se pokretale polemike oko ljudi koji su bili na spiskovima izabrabih za ovo novčano priznanje. Ivan Tasovac je, kao ministar kulture, odlučio da obustavi dodelu ovog prizananja.

Priča je ponovo pokrenuta pre dve godine, na tribinama u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. Uz domaćina, iniciralo ih je Ministarstvo kulture. Ovo ministarstvo je krajem 2019. godine uredbu uputilo Vladi.

Nove nacionalne penzije

Za nacionalna priznanja u kulturi, u 2020. godini, Vlada je obezbedila 224 miliona dinara.

Novine novousvojene uredbe su da će tokom jedne godine priznanje moći da dobije najviše do 20 umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi. O budućim dobitnicima odlučivaće sedmočlana komisija, sastavljena od uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka, a među njima će jedan biti predstavnik nacionalnih manjina. Predlagači će biti isključivo reprezentativna udruženja, a nacionalne manjine imaće pravo da predlože jednog umetnika.

Dragan Mraović, predsednik UO Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, kaže da reprezentativna udruženja više neće moći, kao do sada, da predlažu svakoga ko im se prijavi, bez prethodne selekcije.

„Ona će imati svoje ‘pretkomisije’ koje će predloge suziti. Taj stručni ‘filter’ u reprezentativnim udruženjima Komisiji Ministarstva predlagati samo kandidate koji to stvarno zaslužuju. To je i znak uvažavanja udruženja, ali i njihovo uključivanje u proces odlučivanja.“

Arhitekta Bojana Kovačevića, predsednik Koordinacionog odbora reprezenativnih udruženja u kulturi, smatra da je donošenje uredbe dobra vest, jer se „priča pokrenula“.

„Tačno je da je svojevremeno na spiskovima bilo i onih za koje se ne zna kako su se tu našli. Ograničenje da svako udruženje može da predloži po tri člana biće problem za ona kompleksnija, poput ULUPUDUS-a, koje okuplja različite vrste stvaralaca.“

Izvor: Novosti
Fotografija: rawpixel.com

O nacionalnim penzijama, više možete pročitati u tekstovima: