Početna Magazin Godine Ekonomija Novac nije siguran ni u sefu banke

Novac nije siguran ni u sefu banke

Nedavni skandal sa obijenim sefom klijentkinje Vojvođanske banke, kada je ukradeno 57.000 evra, dobio je i nastavak. Ukupna krađa u sefovima iste banke (za) sada je 90.000 evra!

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Kamate na štednju rekordno su niske, tržište nekretnina dugoročno nejasno, a građani ne mogu da znaju ni kako će za godinu ili pet izgledati i mnogo toga drugog.

Na primer, prodaja porodične nekretnine, nakon podele među članovima porodice, ostavlja previše novca za trošenje, a premalo za neko ozbiljnije ulaganje. Zato se neki građani odlučuju da bar sačuvaju novac dok ne reše šta će sa njim – u bankarske sefove.

Međutim, nedavni skandal sa obijenim sefom klijentkinje Vojvođanske banke na Novom Beogradu, kada joj je ukradeno 57.000 evra, dobio je i nastavak. Naime, na isti način obijeno je još nekoliko sefova u istoj banci, tako da je rezultat krađe do sada – 90.000 evra.

Neimenovani izvor Blica tvrdi da ovo nije usamljen slučaj, da su se dešavale slične situacije i u drugim bankama, i da građani treba da budu strpljivi.

O čemu se zapravo radi? Da li je uopšte moguće da ni dva meseca nakon prve krađe lopov nije pronađen? Čemu građani da se nadaju ukoliko novac nije bezbedan ni u sefu banke za koji plaćaju „kiriju“?

Da li je potrebno da lopov vrati novac? Ili građane uopšte ne treba da zanima ko je, kako i kada ukrao njihove vrednosti, jer bi svejedno banka morala da nadoknadi troškove? Žrtva iz maja još uvek čeka da je pozovu iz banke tim povodom. A dočekala je da je pozovu novinari povodom novih sličnih slučajeva.

U državi Danskoj…