Početna Magazin Godine Istorija Njuzvik: Tajna o zračenju 50.000 srpske dece

Njuzvik: Tajna o zračenju 50.000 srpske dece

Njuzvik: Tajna o zračenju 50.000 srpske dece

Nedugo posle Drugog svetskog rata u Jugoslaviji je od mikoze oboleo veliki broj dece. Oko 50.000 dece u Srbiji lečeno je X-racima, što znatno povećava rizik od pojave tumora glave i vrata u poznim godinama, piše srpsko izdanje časopisa Njuzvik.

Mikoza (Tinea capitis), gljivično oboljenje kože glave, u narodu poznato kao kosopasica, tokom 1950-ih godina u Jugoslaviji dobila je epidemiološke razmere zbog nemaštine i loših higijenskih uslova, naročito u kolektivnim smeštajima i ruralnim predelima. Iako je reč o bezazlenoj bolesti koja i bez lečenja nestaje posle puberteta, u to vreme koristio se tretman rendgenskim zracima patentiran još 1904. godine!

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zbog jonizujućeg zračenja X zraka, deci je opadala kosa, a na glavu je nanošen lek u vidu masti. Deca su nosila i karakteristične bele kapice tokom terapije (na slici iznad, izvor Newsweek.rs).

Samo do početka organizovane kampanje ovako je lečeno oko 20.000 ljudi. A zatim, u Zagrebu, 1949. godine, Vladin poseban odbor proglasio je epidemiju mikoze i započeo kampanju masovnog lečenja obolelih koja se od 1950. godine obavljala uz pomoć Unicefa.

Donirana oprema Unicefa bila je vredna 151.741 dolar (danas oko 1,2 miliona dolara), i to: 20 rendgen aparata i 12 kombija za transport dece i lekara. Jugoslovenska vlada je učestvovala sa 35 miliona dinara (današnjih oko 2,8 miliona dolara).

Pacijenti su često odvajani od porodice i odvoženi u specijalizovane bolnice, kojih je u Srbiji bilo pet – u Beogradu, Nišu, Šapcu, Novom Pazaru i Peći.

Samo u Srbiji, oko 50.000 dece starosti od pet do 15 godina prošlo je kroz ovaj tretman od 1950. do 1959. godine (kada je pronađen lek „grizeofulvin“). Ova deca danas imaju od 63 do 80 godina, i često pate od ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Domaće iskustvo, ali i metodološko praćenje slične situacije u Izraelu, metoda kojom su nekada lečeni dramatično povećava rizik od pojave tumora glave i vrata u kasnijim godinama. Izraelski pacijenti su zbog posledica ovog tretmana 1994. materijalno obeštećeni.

– Ovaj način lečenja bio je tada standardizovana procedura i uobičajeni tretman u svetskim razmerama. „Grizeofulvin“ je celu tu metodu učinio suvišnom – kaže dr Goran Ševo, specijalista epidemiologije zaposlen u Gradskom zavodu za gerontologiju u Beogradu koji je pravio evidenciju dece lečene na ovaj način pre pola veka od mikoze.

Kratka istorija lečenja moćnom i opasnom alatkom

Pošto tokom bolesti gljivice (mikoza) inficiraju folikule vlasi, pre pojave antimikotika dovoljno moćnih da prodru u koren, kosa je uklanjana brijanjem ili čupkanjem kako bi se koža pripremila za mazanje antigljivičnih masti, joda, katrana od drveta, sumpora…

Čupanje kose je bilo dugotrajno i bolno – obavljalo se pincetom. Brzo po otkrivanju X-zraka otkriveno je da izlaganje njima u određenim dozama i vremenskom intervalu može da dovede do opadanja kose.

Zato X-zraci izlaze iz ordinacija i nalaze svoju komercijalnu upotrebu u kozmetičkim salonima, gde se koriste za uklanjanje neželjenih malja.

Tretmani rendgenskim zracima koristili su se za lečenje čak i bezazlenih problema, kao što su upale krajnika ili akne. I sterilitet je „lečen“ zračenjem, kao i pojedina ginekološka i koštana oboljenja, pa i Tinea capitis.

Više o ovoj malo poznatoj epizodi iz istorije Jugoslavije čitajte na srpskom izdanju časopisa Newsweek.