Niš: Nema obroka za stare, nepokretne i bolesne

Nišlijama koji su teško bolesni, nepokretni i plaćaju Gerontološkom centru obroke, već danima hrana ne stiže na adresu. Izgleda da je problem u tome što niko nije odgovoran za dostavljanje hrane.

Ni tokom vanrednog stanja zbog koronavirusa pretplatnici Gerontološkog centra u Nišu nisu dobijali hranu nekoliko dana. Iako tu uslugu plaćaju Gerontološkom centru, zbog epidemije je nastao zastoj. Zato je gradski Štab za vanredne situacije naložio da Studentski centar priprema, a „Pčelica“ odvozi hranu Nišlijama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Problem je u tome što Gerontološki centar u Nišu, koji je po ugovoru sa Gradom dužan da priprema i dostavlja hranu pretplatnicima, to ne radi“, objašnjava Tijana Đorđević Ilić, većnica Grada Niša za socijalna pitanja.

U nezvaničnom razgovoru sa novinarima portala Južne vesti kaže da, zbog epidemiološke situacije, Gerontološki centar ne može da distribuira hranu.

Sa direktorkom doma za stare već je razgovarala o tome. Uputili su i zvanično pismo, ali odgovor nije stigao.

„Mi kao Grad nemamo ingerenciju nad njima, jer su republički, ali što se tiče naših odluka, skupštinskih, poslovi za pomoć u kući i distribuciju hrane smo im poverili i oni su dužni da sprovode te usluge sve dok im je taj posao poveren, ali ih ne sprovode“, objašnjava.

Naredba Štaba za vanredne situacije je prestala da važi nakon ukidanja vanrednog stanja.

Pretplatnici Gerontološkog centra ponovo bez obroka

Početkom jula su pretplatnici, uglavnom stari i nepokretni ljudi i sobe sa invaliditetom, ponovo ostali bez obroka.

„Moj otac je invalid i u kolicima je. Korisnik je kućne nege i uplaćuje jedan obrok Gerontološkom centru koji mu donose na kućnu adresu. Od 1. jula dostavu hrane obustavlja i „Pčelica“ i već danima niko ne dostavlja hranu kako korisnicima kućne nege, tako i ostalim građanima koji plaćaju, a koji su teško bolesni i uglavnom nepokretni. Pritom nisu obavestili nikog ni na koji način“, pišu Nišlije.

Ksenija Todorović kaže da ni njen otac nije dobio plaćene obroke a da ga niko nije obavestio o razlogu. Ona se ponovo obratila nadležnim institucijama. Rečeno joj je da nije jedina koja traži da Nišlije dobijaju hranu.

„Novac je na poziciji te usluge po ugovoru i usmeren je ka Gerontološkom centru. Oni imaju obroke za svoje korisnike, ako već pripremaju obroke za svoje štićenike, postoje te zaštitne mere da oni i distribuiraju tu hranu, a oni to ne sprovode. I sad smo mi u problemu. Sada mora što hitnije da se sastane Štab za vanredne situacije, jer ja smatram da je ovo vanredna situacija. Ja ću poslati preporuku Štabu da sagleda ovaj problem i kroz par dana mora da se donese neko rešenje“, zaključila je Tijana Đorđević Ilić.

Dok se Štab za vanredne situacije ne sastane, pretplatnici će biti bez plaćenog obroka. Ko će preuzeti obavezu da im jelo dostavlja zavisi od naredbe koja se očekuje.

J. Adamović za Južne vesti

Izvor: Južne vesti
Fotografija: Studentski centar Niš

Podsećamo: