Nezavisnost: Frilenserima prvo status, pa porez

Sindikat „Nezavisnost“ je podržao zahtev Udruženja radnika na internetu. Kako naglašavaju u ovom sindikatu, frilenseri se mora rešiti prvo status, pa tražiti od njih porez.

Ujedinjeni granski sindikat (UGS) „Nezavisnost“ podržao je zahtev Udruženja radnika na internetu (URI) da se obustavi retroaktivno oporezivanje prihoda frilensera koji rade na daljinu za strane kompanije, i da se reguliše njihov pravni status.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zoran Stojiljković, predsednik sindikata „Nezavisnost“ ocenio je da je taj zahtev „potpuno opravdan“. U saopštenju se navodi da bi „retroaktivnim oporezivanjem radnika na internetu od 1. januara 2016. do danas, (frilenseri) bili bi dužni da plate i po 15.000 evra. To je ne samo neshvatiljivo, već i nerealno“.

Srbija je dužna, smatra Stojiljković, da te radnike „prvenstveno uvede u radnopravni sistem“. Nakon toga bi i njihova prava i njihove obaveze bili definisani.

„Ti radnici se ne protive oporezivanju, ali traže da to bude na pravedan i transparentan način koji bi bio prilagođen takvoj vrsti posla.“

Kako navodi Stojiljković, tih radnika u Srbiji ima više od 100.000. Srbija je, napominje, 10. zemlja u svetu po broju radnika na internetu.

Iako mnogobrojni, njih Zakon o radu „i dalje ne prepoznaje“. Oni zato nemaju socijalnu zaštitu, kao što su pravo na bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo, kao ni zaštitu od otkaza i mobinga. Srpski radnici na internetu ne mogu da sklope ugovor o radu kako bi zaštitili svoja radna prava, objašnjava Stojiljković.

Ti radnici su pronašli poslove na internetu i, kako je naglasio – ostali da žive u Srbiji, gde „troše taj novac koji zarađuju. To ne može i ne sme da se ignoriše“.

Udruženje radnika na internetu osnovano je odmah nakon saznanja o iznenadnoj odluci Ministarstva finansija da Poreska uprava započne masovno oporezivanje ukupnih prihoda radnika na internetu retroaktivno za poslednjih pet godina i sa zateznim kamatama do 80 odsto.

URI se obratio sindikatu „Nezavisnost“. Od ovog sindikata su zatražili pomoć kako bi li se to oporezivanje obustavilo dok se ne definiše pravni status radnika na internetu.

Izvor: Beta

Mogli bi vas zanimati tekstovi: