Početna Magazin Godine Ekonomija Nemačke kompanije uložile u Srbiji preko 1,7 milijardi evra

Nemačke kompanije uložile u Srbiji preko 1,7 milijardi evra

Niko ne spori značaj stranih investicija, ali, kako možemo znati koliko nam tačno dobra one donose, ukoliko nemamo sve potrebne informacije da izvedemo prostu računicu?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Domaće agencije su objavile, a mediji prenose saopštenje sa otvaranja novog skladišta kompanije Henkel u Kruševcu gde je rečeno da u Srbiji trenutno posluje 370 nemačkih kompanija, od kojih bi 92 odsto ponovo uložilo u Srbiju.

U saopštenju se kaže da je od 2000. godine do danas, u ograncima nemačkih kompanija u Srbiji zaposleno 25.000 radnika, a ukupne investicije iznosile su 1,7 milijardi evra.

Nažalost, ovo i slična saopštenja retko se mogu smatrati novinskom ili agencijskom vešću s obzirom da obelodanjuju samo jednosmernan tok novca, te prenose saopštenja nemačkih zvaničnika i privrednika u Srbiji bez daljih pitanja ili dodatnih informacija, na primer:

  • Koliko su ukupno iznosile subvencije države za radna mesta, građevinsko zemljište, itd?
  • Koliko su nemačke kompanije zaradile u Srbiji od prodaje proizvoda i usluga u Srbiji, i od izvoza istih iz Srbije?
  • Koliko nemačke kompanije mogu da uštede zbog geografskog položaja Srbije u nastupu na ovom i okolnim tržištima, ili zbog razlike u primanjima i sveukupnim beneficijama radnika ovde i, na primer, u Nemačkoj?
Niko ne spori značaj stranih investicija, ali, kako možemo znati koliko nam tačno dobra one donose, ukoliko nemamo sve potrebne informacije da izvedemo prostu računicu koja uključuje jednostavne matematičke operacije: plus i minus?