Ekonomija Magazin Godine Srbija

Nemačke kompanije uložile u Srbiji preko 1,7 milijardi evra

Niko ne spori značaj stranih investicija, ali, kako možemo znati koliko nam tačno dobra one donose, ukoliko nemamo sve potrebne informacije da izvedemo prostu računicu?

Domaće agencije su objavile, a mediji prenose saopštenje sa otvaranja novog skladišta kompanije Henkel u Kruševcu gde je rečeno da u Srbiji trenutno posluje 370 nemačkih kompanija, od kojih bi 92 odsto ponovo uložilo u Srbiju.

U saopštenju se kaže da je od 2000. godine do danas, u ograncima nemačkih kompanija u Srbiji zaposleno 25.000 radnika, a ukupne investicije iznosile su 1,7 milijardi evra.

Nažalost, ovo i slična saopštenja retko se mogu smatrati novinskom ili agencijskom vešću s obzirom da obelodanjuju samo jednosmernan tok novca, te prenose saopštenja nemačkih zvaničnika i privrednika u Srbiji bez daljih pitanja ili dodatnih informacija, na primer:

  • Koliko su ukupno iznosile subvencije države za radna mesta, građevinsko zemljište, itd?
  • Koliko su nemačke kompanije zaradile u Srbiji od prodaje proizvoda i usluga u Srbiji, i od izvoza istih iz Srbije?
  • Koliko nemačke kompanije mogu da uštede zbog geografskog položaja Srbije u nastupu na ovom i okolnim tržištima, ili zbog razlike u primanjima i sveukupnim beneficijama radnika ovde i, na primer, u Nemačkoj?
Niko ne spori značaj stranih investicija, ali, kako možemo znati koliko nam tačno dobra one donose, ukoliko nemamo sve potrebne informacije da izvedemo prostu računicu koja uključuje jednostavne matematičke operacije: plus i minus?

 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Add Comment

Click here to post a comment

portal Penzin

Vaš oglas na Penzinu

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Povezane teme na Penzinu

Linkovi ispod nisu reklame već povezane teme (tagovi, naslovi, itd) sa Penzina koje Gugl prepoznaje kao srodne tekstu koji trenutno čitate...