Nemačka uvodi osnovne penzije

Nemačka vlada je posle višemesečnih rasprava donela koncept osnovne penzije. Ko bi trebalo da je dobija i kako se ona izračunava, neka su od pitanja kojima se bavio DW.

Šta je osnovna penzija?

Onaj ko je radio ili mu je kao radni staž uračunato podizanje dece ili negovateljska delatnost, u starosti bi trebalo da ima više od socijalne pomoći – to je cilj osnovne penzije. Osnovnu penziju bi trebalo da dobiju samo građani sa primanjima ispod određene granice.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ona bi trebalo da bude uvedena 1. januara 2021. Od toga bi trebalo da profitira 1,3 miliona ljudi – pre svega građana sa malim penzijama koji imaju dokaz o uplati penzionog doprinosa za vreme rada, odgoja dece ili nege svojih bližnjih.

Dodatak bi trebalo da se postupno povećava – onaj ko je imao duži radi staž bi trebalo da ima veću osnovnu penziju. Puna visina se dostiže sa 35 godina radnog staža.

Koje su granice primanja?

Pun iznos će dobijati oni čija penzija iznosi maksimalno 1.250 evra (samohran) i 1959 evra (bračni ili životni partneri). Oni čija su primanja iznad te granice, dobijaće 60 odsto osnovne penzije i tako dalje – što su primanja veća, osnovna penzija će biti manja.

Kako se proverava
ko ima pravo na osnovnu penziju?

Vladajuća koalicija u Nemačkoj (CDU, CSU, SPD) hoće da izbegne da osnovnu penziju dobijaju oni koji imaju primanja iz drugih izvora. Tako će se proveravati da li neko ima primanja, na primer, od iznajmljivanja stana, ili dobija penziju ne samo od države već i od svog preduzeća.

Pošto se podaci o takvim stvarima dobijaju tek po isteku jedne kalendarske godine, sa uplatom osnovne penzije će se čekati dok oni ne budu spremni. Dakle, oni koji pretenduju na osnovnu penziju će, kada završe radni vek, morati najpre da se strpe godinu dana dok se ne donese konačna odluka o tome da li treba da je dobiju.

Kako se izračunava
visina osnovne penzije?

Postupak je komplikovan. Radi se o sistemu poena u kojem se uzima u obzir odnos zarade prema prosečnoj plati u Nemačkoj u određenoj godini. Tako se visina iznosa računa uzimanjem u obzir precizne zarade u svakoj godini radnog staža.

Kako se podnosi
zahtev za osnovnu penziju?

On ne mora da bude podnet – sve će se odvijati automatski. Službenici penzionog osiguranja će imati pune ruke posla sa proverama svih izvora primanja penzionera. To podrazumeva i složene postupke provere primanja u inostranstvu a i čestu komunikaciju sa Centralnim uredom za porez i finansije.

Koliko koštaju te mere?

Godine 2021. bi osnovna penzija trebalo da košta poreske obveznike 1,3 milijarde evra. Ona se, dakle, finansira porezom, a zasada je nejasno – kojim tačno.

Govori se o finansiranju novim porezom na finansijske transakcije na berzi. Ali, razrađuju se i neki drugi predlozi, jer je veliko pitanje da li će taj porez biti uveden do 1. januara 2021.

Izvor: DW
Fotografija: Giuseppe Milo, Brandenburška kapija – Berlin, Nemačka

Mogli bi vas zanimati i tekstovi: