Početna Magazin Godine Neizvesna sudbina laboratorijskih miševa na anti-ejdžing dijeti

Neizvesna sudbina laboratorijskih miševa na anti-ejdžing dijeti

Nacionalni institut starenja (NIA), deo Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, u junu 2014. godine najavio je zatvaranje kolonije glodara na dijeti.

Ova odluka pogodiće manji broj naučnika koji će morati da plaćaju skuplje miševe za eksperimente ili odustanu od nekih istraživanja. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naime, još 1930-ih godina istraživači su prvi put primetili da dijete sa veoma niskim unosom kalorija doprinose dužini života nekih životinja. Ovaj režim ishrane, poznat kao „restrikcija kalorija“ (calorie restriction – CR), takođe odlaže bolesti vezane za starost, kao što su kardiovaskularna oboljenja i rak.

Skoro 20 godina NIA je sponzorisala koloniju glodara na ovakvom režimu ishrane, rezervisanim za stipendiste organizacije. Istraživači su do 2014. godine plaćali šest dolara mesečno za životinju i njen prevoz, a od januara 2014. godine glodari su davani besplatno.

Međutim, za njih nema dovoljno zainteresovanih. Tek osam do 10 naučnika poručuje glodare sa ove kolonije. Ipak, ova odluka neće odmah stupiti na snagu, već će miševi sa kolonije biti dostupni do 2020. godine, a NIA će odvojeno održavati još jednu koloniju glodara na dijeti, piše Science.