Početna Magazin Godine Društvo Australija: Starosna granica za penziju 70 godina?

Australija: Starosna granica za penziju 70 godina?

Australijski zvaničnici predlažu podizanje starosne granice za penziju na 70 godina, što bi bio apsolutni svetski rekord.

Stranka na vlasti dobila je izbore u septembru 2013. godine uz obećanje borbe sa nacionalnim budžetskim deficitom od 47 milijardi američkih dolara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Australija je, zajedno sa Japanom i Nemačkom, jedna od razvijenih ekonomija koje pomeraju starosnu granicu za penziju kako bi izbegle ekonomske probleme povećanog broja penzionera i smanjenog broja zaposlenih.

Odnos broja zaposlenih prema broju starijih od 65 godina u Australiji u 2010. godini bio je 5:1, a očekuje se da će do 2050. godine pasti na 3:1. Japan je već ispod tog nivoa, a Nemačka mu se približava. Zato postoje i tvrdnje da bi ovakav primer Australije pratile i druge zemlje.

U Australiji 2,4 miliona ljudi prima državnu starosnu penziju u ukupnom iznosu od skoro 40 milijardi američkih dolara godišnje, a procenjuje se da će iznos rasti oko 6,2 odsto godišnje tokom narednih 10 godina. Upravo ove penzije su glavni izvor prihoda za 65 odsto ovdašnjih penzionera.

Prema ovom predlogu, rođeni od 1966 godine moraće da rade do 70. godine, umesto do 65, koliko je danas. Istraživanja pokazuju da se 69 odsto glasača ne slaže sa ovim predlogom da se poveća granica za pet godina do 2035. godine.

Istovremeno, nezaposlenost mladih u Australiji dostigla je 12-godišnji maksimum i iznosi 13,1 odsto, više nego dvostruko u odnosu na nacionalnu prosečnu stopu nezaposlenosti od 5,8 odsto, piše Blumberg.