Magazin Godine Svet Zdravlje

Za klimatske ekstreme odgovorni atmosferski talasi

Promene obrazaca kretanja vazdušnih masa širom Severne hemisfere mogu imati veliki uticaj na produžene periode netipičnih vremenskih prilika za određeno godišnje doba, pokazuje novo istraživanje klime.

Visinski vetrovi normalno duvaju od zapada na istok oko planete, ali nemaju pravilan tok. Njihov protok vijuga ka severu i jugu u talasastim linijama. Ovi talasasti obrasci su odgovorni za usisavanje ili toplog vazduha iz tropskih predela ili hladnog sa Artika, ka Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Oni takođe mogu uticati na padavine usmeravajući kišonosne oluje.

Razvoj ovih talasastih obrazaca čini određene oblasti Severne hemisfere podložnijim različitim vrstama produženih, ekstremnih vremenskih prilika. “Uticaji većih atmosferskih talasa različiti su u različitim oblastima. U nekim mestima pojačani talasi povećavaju šanse za neobično tople uslove, a u drugima rizik od hladnih, vlažnih ili suvih uslova”, kaže Džejms Skrin, istraživač sa Univerzitata Ekseter i vodeći autor istraživanja.

Veći talasi mogu dovesti do suša u centralnoj Severnoj Americi, Evropi i centralnoj Aziji, a zapadna Azija je izložena produženim kišnim periodima. Oni takođe mogu učiniti zapad Severne Amerike i centralnu Aziju podložnijim toplotnim talasima, dok će istočna Severna Amerika verovatno iskusiti produžene iznenadne hladne periode.

Istraživanje objavljeno u Nature Climate Change koristilo je detaljna kopnena klimatska zapažanja kako bi identifikovalo epizode abnormalne temperature i padavina od 1979. do 2012. godine, a zatim su ispitivani obrazci talasa tokom tih dešavanja.

Otkrića su veoma važna za donosioce odluka kada je u pitanju procena rizika od ekstremnih vremenskih događaja i planiranje njihovog uticaja u budućnosti“, smatra koautor Jan Simonds sa Univerziteta u Melburnu.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija