Početna Magazin Godine Društvo Nega kao nedostižan luksuz za 90 odsto starih Amerikanaca

Nega kao nedostižan luksuz za 90 odsto starih Amerikanaca

Za oko 70 odsto građana SAD starijih od 65 godina u nekom trenutku biće potrebna nega u kući ili u specijalizovanim ustanovama, a svega sedam odsto ima obezbeđena sredstva…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Starije osobe u SAD koje spadaju u srednji sloj, ni bogate ni siromašne, mogu da se nađu u ozbljnom problemu ukoliko im zatreba kućna nega. Naravno, isti problem pogodiće i njihove najbliže.

Bivši senator Tom Daschle kaže da problem dugoročne nege postaje problem od nacionalnog značaja što više građana živi sa ogrničenim resursima.

Prema njegovim rečima za oko 70 odsto građana starijih od 65 godina u nekom trenutku biće potrebna nega u kući ili u specijalizovanim ustanovama.

Od tog broja, svega sedam odsto ima obezbeđeno dovoljno sredstava da plati ovu negu. Sa druge strane, ni porodice ne mogu da im pomognu opterećene svojim problemima i troškovima, koji se uvećavaju višestruko kada sami preuzmu ovaj zadatak na sebe.

Jedna od mogućnosti jesu specijalizovana naselja, takozvana „sela“ (villages), za starije osobe kakvih trenutno ima 140 širom SAD, a još 100 je u fazi izgradnje.

Život u njima podrazumeva niži stepen nege i pomoći, pa su i cene skoro neverovatno za američke uslove – ponekad svega 1.000 dolara godišnje za bračni par. U njima živi od nekoliko desetina do nekoliko stotina, pa i hiljada ljudi, piše CBS.