Magazin Godine Zdravlje Život i godine

Pozitivne poruke o starenju popravljaju zdravlje starijih

Istraživači su otkrili da prikazivanjem pozitivnih reči mogu postići poboljšanja psiho-fizičkog zdravlja ispitanika, ali i da je efekat višestruko duži nego što traje izloženost dobrim vibracijama

Pozitivni stereotipi o starenju unapređuju fizičko stanje starijih osoba, zaključak je studije istraživača sa Jejla. Zapravo, pozitivni stereotipi čine dobro tako što potiskuju one loše stereotipe i njihove loše dugoročne efekte.

– Izazov ove studije bio je da omogućimo učesnicima da prevaziđu negativne stereotipe društva o stareosti koji se pojavljuju svuda, od svakodnevnih razgovora do televizijskih komedija – kaže jedan od naučnika koji su radili studiju.

Učestvovalo je 100 starijih osoba iz Konektiketa, SAD. Neki od njih bili su podvrgnuti “tretmanu” slanja pozitivnih vibracija – prikazom pozitivnih reči na TV ekranima kao što su “kreativnost” i “živahnost”, i to brzinom koja je bila tolika da nije dozvoljavala učesnicima da zaista pročitaju i razumeju reč.

Istraživači su otkrili da su oni ispitanici kojima su pokazivane pozitivne reči pokazali poboljšanja psiho-fizičkog zdravlja, na primer, ravnoteže. Dodatno, ovaj boljitak pokazivao se i tri nedelje nakon testiranja, piše University Herald.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija