Početna Magazin Godine Pozitivne poruke o starenju popravljaju zdravlje starijih

Pozitivne poruke o starenju popravljaju zdravlje starijih

Istraživači su otkrili da prikazivanjem pozitivnih reči mogu postići poboljšanja psiho-fizičkog zdravlja ispitanika, ali i da je efekat višestruko duži nego što traje izloženost dobrim vibracijama

Pozitivni stereotipi o starenju unapređuju fizičko stanje starijih osoba, zaključak je studije istraživača sa Jejla. Zapravo, pozitivni stereotipi čine dobro tako što potiskuju one loše stereotipe i njihove loše dugoročne efekte.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Izazov ove studije bio je da omogućimo učesnicima da prevaziđu negativne stereotipe društva o stareosti koji se pojavljuju svuda, od svakodnevnih razgovora do televizijskih komedija – kaže jedan od naučnika koji su radili studiju.

Učestvovalo je 100 starijih osoba iz Konektiketa, SAD. Neki od njih bili su podvrgnuti „tretmanu“ slanja pozitivnih vibracija – prikazom pozitivnih reči na TV ekranima kao što su „kreativnost“ i „živahnost“, i to brzinom koja je bila tolika da nije dozvoljavala učesnicima da zaista pročitaju i razumeju reč.

Istraživači su otkrili da su oni ispitanici kojima su pokazivane pozitivne reči pokazali poboljšanja psiho-fizičkog zdravlja, na primer, ravnoteže. Dodatno, ovaj boljitak pokazivao se i tri nedelje nakon testiranja, piše University Herald.