Početna Magazin Godine Društvo Nedržavljani EU češće rade povremene i privremene poslove

Nedržavljani EU češće rade povremene i privremene poslove

Stopa zaposlenosti nedržavljana EU, koji žive u nekoj od 28 zemalja članica, u 2013. godini bila je 56,1 odsto, a stopa zaposlenosti državljana članice Unije iznosila je 68,9 odsto. 

Stanovnici Evropske unije, koji su građani neke zemlje izvan Unije, češće su nezaposleni od građana država članica EU. Prema podacima Eurostata, stopa nezaposlenosti nedržavljana EU starosti od 20 do 64 godina u 2013. godini iznosila je 21,3 posto dok je stopa nezaposlenosti državljana Unije bila na nivou od 10 posto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Stopa zaposlenosti nedržavljana EU, koji žive u nekoj od 28 zemalja članica, u 2013. godini bila je 56,1 odsto, a stopa zaposlenosti državljana članice Unije iznosila je 68,9 odsto.

Pritom, nedržavljani EU ređe imaju stalan posao. Privremeno zaposlenje ima prosečno 12,4 odsto državljana, odnosno 18,6 odsto stranaca u nekoj članici Unije.

A kada se preciznije pogledaju podaci o zaposlenju stranih državljana, onda ispada da 16,4 odstp građana neke druge zemlje članice EU radi na privremenim poslovima, odnosno 20,2 posto nedržavljana Unije. Još je viši udeo onih koji tek povremeno rade. Među nedržavljanima EU čak 27,5 odsto tek povremeno rade.

Međutim, unutar zemalja članica velike su razlike. Tako Švedska beleži najveći jaz te je stopa zaposlenosti nedržavljana Unije u toj zemlji 50,2 odsto dok je stopa zaposlenosti državljana 81,3 odsto.

U Belgiji je stopa zaposlenosti nedržavljana EU niža za 28,8 posto, Holandiji 26,8, Francuskoj 22, Finskoj 20,5 i u Nemačkoj 20,2 odsto. No, ima i suprotnih situacija. Tako je na Kipru stopa zaposlenosti nedržavljana EU za 7,5 odsto viša – 74,3 odsto. Slična situacija, ali s nešto blažim razlikama, beleži se u Češkoj, Litvaniji i Italiji.

Podaci Eurostata pokazuju i da migranti iz neke druge članice Unije imaju višu stopu zaposlenosti od građana države koja se promatra. Stopa zaposlenosti evropskih migranata je u proseku 70,9 odsto, dok je stopa zaposlenosti državljana zemlje članice prosečno 68,9 posto, prenosi Novi list.