Početna Magazin Godine KC Niš: Ne radi ni jedan aparat za zračnu terapiju

KC Niš: Ne radi ni jedan aparat za zračnu terapiju

„Servisna mafija“ radi tako što ponuđači namerno dostavljaju nepotpunu dokumentaciju, čime, kao učesnici tendera, stiču pravo da obore tender koji je obavezan po zakonu…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Lekarima KC Niš nedavno su nadležni u Beogradu zabranili prekovremeni rad koji im je bio potreban da obave što više pregleda na magnetnoj rezonanci, a od pre nekoliko dana ovde ne radi više ni jedan aparat za zračnu terapiju.

Zapravo, jedini oispravan od tri aparata isključen je do ponedeljka (4. avgusta 2014) zbog vlage, a ministar zdravlja Zoran Lončar kritikovao je upravu KC Niš zbog „sporog reagovanja i loše organizacije“ u vezi sa popravkom aparata. Iz KC Niš kažu da nemaju novca za popravku, ali i da su im zbog zakona o javnim nabavkama ruke vezane – tenderi su već dva puta obarani.

Kao mogućnost za rešenje pominje se „Leks specijalis“ kakav je vlada donela zbog vanrednog stanja poplava u Obrenovcu. U KC Niš na zračnu terapiju na listi čekanja je 650 pacijenata od kojih će 130 moći da dobije terapiju u ponedeljak.

Na ovu temu Južna Srbija info imao je intervju sa direktorom KC u Nišu, prof. dr Zoranom Radovanovićem. On kao problem tendera ističe „servisnu mafiju“ koja radi tako što ponuđači namerno dostavljaju nepotpunu dokumentaciju, čime, kao učesnici tendera, stiču pravo da tender obore.

Kao izazivača problema on jasno imenuje kompaniju Simens sa kojom je nekoliko puta pokušao da stupi u kontakt, kako sa predstavništvom u Beogradu, tako i sa centralom u Nemačkoj. Odgovora nije bilo.

On dodaje da je situacija slična i u ostalim većim institucijama samo što mnogi direktori ne žele da pričaju otvoreno o problemima koje imaju. Dodaje da KC Niš opslužuje između 2 i 2,5 miliona stanovnika koji nemaju ni tako jednostavan pristup gradu Nišu i kliničkom centru.

Još jednom ponavljamo link za intervju prof. dr Zorana Radovanovića za Južna Srbija info.