NBS: Koristite, ako možete, bezgotovinsko plaćanje

NBS savetuje da se koristi, ako je i gde je to moguće, bezgotovinsko plaćanje kako bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom.

Iz Narodne banke Srbije (NBS) preporučuju da građani što manje koriste plaćanje gotovinom, a što više bezgotovinsko plaćanje. Naime, na listi predmeta koji prenose novi koronavirus nalaze se i novčanice.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dragana Stanić, viceguverner NBS kaže da korišćenje keša nosi rizike za prenošenje virusa. Ti rizici su identični onima kada se dodiruju predmeti koji su u masovnoj upotrebi u toku dana.

„Novac može biti prenosnik ovog virusa i u skladu sa time svakako da je neophodno pridržavati se svih onih higijenskih preporuka koje su nam nadležne institucije više puta ponovile, a odnose se na održavanje higijene ruku i nedoticanje lica. Zbog toga je preporuka NBS da građani svoja plaćanja vrše na bezgotovinski način upravo iz zdravstvenih razloga“, objasnila je Stanić.

Stanić je podsetila da postoje najsavremeniji vidovi plaćanja kao što je plaćanje putem mobilnog telefona i QR (kjuar) koda. Na taj način mogu se obaviti sve transakcije vredne do 300.000 dinara.

Građani, rekla je viceguvernerka, mogu plaćati račune od kuće skeniranjem QR. QR je odštampan na računima EPS-a, Infostana, Informatike, Telekoma, Telenora i drugih izdavalaca računa.

„Na raspolaganju su nam različiti i najsavremeniji vidovi bezgotovinskog plaćanja. Onaj ko je u prilici da ih koristi, svakako da je naš savet da ih koristi što više u aktuelnoj situaciji“, kaže Stanić.

Gotovine ima u rezervi,
bezgotovinski sistem radi normalno

Dragana Stanić kaže da će svi bezgotovinski platni sistemi NBS u narednom periodu potpuno normalno raditi, kao i do sada.

„Građani i privreda će moći obavljati plaćanja kako to inače čine, dakle bez ikakvih promena. Što se tiče gotovine, kako dinarske tako i devizne, i nje NBS ima u rezervi mnogo više nego što je potrebno za servisiranje bilo kakvih eventualnih pojačanjih potreba“, poručuje Stanić.

Dodaje da je ipak savet NBS da se građani „drže“ bezgotovinskog načina plaćanja. Razlog tome nije samo zdravlje, već i lična bezbednost.

Izvor: RTV

Podsećamo: