Početna Magazin Godine Društvo Naš društveni status zavisi od statusa naših dalekih predaka

Naš društveni status zavisi od statusa naših dalekih predaka

Naš društveni status zavisi od statusa naših dalekih predaka

Društveni položaj naših dalekih predaka i dalje, u iznenađujuće velikoj meri, utiče na naše šanse u životu, tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu Human Nature. Makar je tako u Engleskoj.

Naučnici u ovom radu pokazuju da su osobe čije prezime otkriva njihovo poreklo od normanskih osvajača iz 1066. godine, čak i danas češće pripadaju britanskoj višoj klasi. Dvadeset osam pokolenja kasnije!

Društveni status se ocenjuje na osnovu aspekata kao što su obrazovanje, prihod, bogatstvo, zanimanje i zdravlje.

Gregori Klark sa Kalifornijskog univerziteta Dejvis (v. intervju za Prospect) i Nil Kamins sa Londonske ekonomske škole koristili su različite baze podataka za analizu društvene putanje kroz 28 generacija porodica koje imaju retka engleska prezimena. Koristili su podatke o pohađanju Oksforda i Kembridža od 1170. do 2012; podatke o bogatim posednicima od 1236. i 1299, kao i podatke nacionalnog katastra od 1858. godine.

Zaključili su da se društveni status automatski prenosio u okviru porodica tokom nekoliko generacija. Društvena pokretljivost u Engleskoj je uvek bila spora, a ni danas nije mnogo brža u odnosu na predindustrijsko doba.

Upečatljivo je, kažu, to što status odoleva uprkos velikim institucionalnim promenama, kao što je industrijska revolucija u XVIII veku, uvođenje obaveznog obrazovanja krajem XIX veka ili uspon socijaldemokratije tokom XX veka.

“Otpornost društvenog statusa merenog nivoom obrazovanja podjednako je jaka danas kao i u preindustrijskoj eri.”

Bilo bi zanimljivo kada bismo mi na ovim prostorima mogli da napravimo slično istraživanje, ali ovo je “trusno područje” na kome ne mogu da se prate podaci o običnim smrtnicima tako daleko u prošlost.