Početna Magazin Godine Društvo Naš društveni status zavisi od statusa naših dalekih predaka

Naš društveni status zavisi od statusa naših dalekih predaka

Društveni položaj naših dalekih predaka i dalje, u iznenađujuće velikoj meri, utiče na naše šanse u životu, tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu Human Nature. Makar je tako u Engleskoj.

Naučnici u ovom radu pokazuju da su osobe čije prezime otkriva njihovo poreklo od normanskih osvajača iz 1066. godine, čak i danas češće pripadaju britanskoj višoj klasi. Dvadeset osam pokolenja kasnije!

Društveni status se ocenjuje na osnovu aspekata kao što su obrazovanje, prihod, bogatstvo, zanimanje i zdravlje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Gregori Klark sa Kalifornijskog univerziteta Dejvis (v. intervju za Prospect) i Nil Kamins sa Londonske ekonomske škole koristili su različite baze podataka za analizu društvene putanje kroz 28 generacija porodica koje imaju retka engleska prezimena. Koristili su podatke o pohađanju Oksforda i Kembridža od 1170. do 2012; podatke o bogatim posednicima od 1236. i 1299, kao i podatke nacionalnog katastra od 1858. godine.

Zaključili su da se društveni status automatski prenosio u okviru porodica tokom nekoliko generacija. Društvena pokretljivost u Engleskoj je uvek bila spora, a ni danas nije mnogo brža u odnosu na predindustrijsko doba.

Upečatljivo je, kažu, to što status odoleva uprkos velikim institucionalnim promenama, kao što je industrijska revolucija u XVIII veku, uvođenje obaveznog obrazovanja krajem XIX veka ili uspon socijaldemokratije tokom XX veka.

„Otpornost društvenog statusa merenog nivoom obrazovanja podjednako je jaka danas kao i u preindustrijskoj eri.“

Bilo bi zanimljivo kada bismo mi na ovim prostorima mogli da napravimo slično istraživanje, ali ovo je „trusno područje“ na kome ne mogu da se prate podaci o običnim smrtnicima tako daleko u prošlost.