Početna Magazin Godine Jugoremedija u bankrotu – 450 radnika na ulici

Jugoremedija u bankrotu – 450 radnika na ulici

Jugoremedija u bankrotu – 450 radnika na ulici

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje o određivanju bankrota za AD Fabriku lekova „Jugoremedija“ u stečaju, što znači da će imovina ove nekada ugledne farmaceutske kompanije iz grada na Begeju otići „na doboš“, piše Sl. Pašić za Novosti.

– Stečajni poverilac „Heta ril estejt“, kao podnosilac plana reorganizacije, u više navrata pozivan je da dopuni i izmeni plan, odnosno uskladi ga sa procenom vrednosti kapitala „Jugoremedije“. Kako to nije učinio, smatra se da je odustao od reorganizacije – obrazložio je rešenje o bankrotstvu sudija Aleksandar Stoiljkovski.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kada je decembra 2012. otvoren stečaj, vrednost imovine „Jugoremedije“ procenjena je na 22 miliona evra. Procena koja je zatim usledila, tvrdila je da kapital zrenjaninskih farmaceuta vredi 68 miliona evra! Veštačenje treće revizorske kuće svelo je vrednost fabrike na 17 miliona, pa je sud od vodećeg poverioca zahtevalo da upodobi plan reorganizacije.

Dok je „Heta“, koja potražuje oko 10 miliona evra duga, iz nepoznatih razloga izbegavala da izvrši svoju obavezu, pogoni „Jugoremedije“ izdati su 2013. u zakup novosadskoj firmi „Union medik“ i ona je u Zrenjaninu uspešno obnovila proizvodnju lekova za svoj račun. Oko 450 radnika „Jugoremedije“, koji su se nakon stečaja našli na ulici i više od 3.000 malih akcionara (sa 52 odsto kapitala inače većinski vlasnici), nadali su se sprovođenju reorganizacije i ozdravljenju fabrike. Sada je jasno da je agoniji došao kraj i da Zrenjanin nepovratno ostaje bez još jednog privrednog giganta.

– Ovo je najgora situacija za sve. Višedecenijski trud nekoliko generacija Zrenjaninaca otići će za „tepsiju ribe“ – kaže za „Novosti“ Vladimir Pecikoza, bivši radnik fabrike, trenutno predsednik odbora poverilaca.

Stečajni upravnik Radovan Savić objašnjava da sledi objavljivanje konkursa za izbor procenitelja vrednosti imovine, a zatim prodaja fabrike kako bi se namirili poverioci. Realno je da prvi oglas o prodaji bude objavljen polovinom februara 2017.

Prema saznanjima „Novosti“ nekoliko farmaceutskih kompanija iz inostranstva pokazalo je interesovanje za kupovinu pogona „Jugoremedije“. Među njima je i švajcarski „Medikosvis“, koji bi u gradu na Begeju da započne proizvodnju svoje palete lekova i medicinskih preparata.

Uskočila konkurencija

Nestanak „Jugoremedije“ (koja je u jednom trenutku pokrivala skoro 12 odsto tržišta Srbije i bila respektabilan izvoznik) spretno je iskoristila konkurencija. U Zrenjaninu je novu fabriku „Farmas“ otvorio hrvatski farmaceutski koncern, „Union medik“ je podigao pogon u Novom Sadu, a nikla je i fabrika lekova u Novom Bečeju, sve na 50 kilometara.

Gurnuti u propast?

Radnici i mali akcionari buntom su 2007. uspeli da ponište privatizaciju i povrate „Jugoremediju“ od kontroverznog biznismena iz Niša Jovice Stefanovića Ninija. Izvršili su značajne investicije u modernizaciju i uspešno radili sve do 2011. Tada je, smatraju, manipulacijama oko vrednosti fabrike, stečaj namerno izazvan, a „Jugoremedija“ gurnuta u propast?!