Magazin Godine

Najveći PIO fond na svetu zaradio 21 milijardu dolara

Prvi put posle godinu dana japanski penzioni fond ostvario je profit zahvaljujući ulaganjima u inostranstvu koja su bila ocenjivana kao rizična i trpela dosta kritika zbog toga (o tome je Penzin već pisao u februaru, u julu, u septembru 2016). Ipak, rizik za sada daje rezultate, a dokle – ne zna se…

Profit od 21 milijardu dolara zapravo je profit od svega 1,8 odsto, i zabeležen je u prva tri tromesečja 2016. godine.

Prošle, 2015. godine, takođe za tri tromesečja, fond je izgubio 55 puta više zbog nepovoljnih finansijskih kretanja što je uslovilo da tradicionalne pouzdane investicije izgube na vrednosti.

Zato je nova odluka bila da se opseg investicija prošili i na oblasti koje jesu rizičnije ali mogu povratiti deo izgubljenih sredstava. Sada su ocene da ulaganjima u SAD, i nakon pobede Trampa na predsedničkim izborima, postoji sigurnije okruženje za ulaganja i da će kretanja u narednom periodu ućutkati kritičare u Japanu koji isticali opasnost od prevelikih rizika.

Procene su da će i poslednje tromesečje 2016. godine takođe imati dobre rezultate, ali da je pravo pitanje koliko dugo će ovakvi rezulati trajati.

Premijer je ranije izjavio da kratkoročni gubici koji su se desili i dalje nisu opasnost za penzioni fond i njegove finansije. Ipak, odluka da se investicijama izađe dalje van granica Japana i dalje je svojevrsni ekperiment koji se u prvoj fazi pokazao uspešnim.

Međutim, da li je to bilo kratkoročno rešenje zbog usporene privrede u Japanu, ili se može pokazati kao potpuno nova era ulaganja videće se tokom 2017. godine, piše Blumberg.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija