Početna Magazin Godine Ekonomija Najveći pad standarda u odnosu na roditelje imaju – umetnici

Najveći pad standarda u odnosu na roditelje imaju – umetnici

Kada uporedimo današnju zaradu „dece“ sa zaradom porodica iz kojih su potekla, jasno se vidi da su neka zanimanja unapredila svoj status i prilive, dok su druga ostala na istom.

Sajt „Planeta novca“ objavio je kratko zapažanje na temu veze između prihoda domaćinstva i izbora karijere. Kao izvor podataka koristili su istraživanje vlade SAD koje je obuhvatalo 12.000 ljudi u periodu od 1979. do 2010. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ustanovili su snažnu vezu današnjeg zanimanja „dece“, i prihoda porodice u kojoj su odrastali. Tako iz porodica sa dna „lestvice“ prihoda potiču radnici u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu, radnici koji obavljaju kućnu negu, održavanje objekata, vozači, tehničari i asistenti, razne zanatlije. Iz porodica koje su najviše zarađivale dolaze dizajneri, muzičari, umetnici, rukovodioci, inženjeri, naučnici, finansijski analitičari, i naravno, pravnici.

Međutim, istraživačima je bilo zanimljivo i da uporede današnju zaradu te dece sa zaradom porodica iz kojih potiču. Tu se jasno vidi da su neka zanimanja unapredila svoj status i prilive: lekari, stomatolozi, rukovodioci, računovođe, procenitelji, policajci, vatrogasci, programeri, sistem administratori i učitelji.

Zanatlije i radnici u fabrikama, imaju ista ili malo viša primanja od svojih roditelja. Prosečno lošije od svojih roditelja zarađuju arhivatori i bibliotekari, poslužitelji, sekretarice i asistenti, i, ubedljivo najveći pad standarda beleže dizajneri, muzičari, umetnici, koji, podsetimo, potiču mahom iz najbogatijih porodica.

Čini se da bi ovakva istraživanja mogla mnogo toga da nam pokažu o kretanju sveta tokom srednjeročnog vremenskog perioda, i da nam odgovore na pitanja kao što su: kako se menja status raznih zanimanja, koliko su krute klasne razlike u društvu, u kom smeru treba školovati generacije dece iz porodica sa nižim prihodima ako se smanjuje potreba za radnom snagom na manuelnim poslovima a povećava potreba za školovanim kadrom koje je njima, takoreći – nedostupno?