Najniža penzija i usklađivanje penzija u Crnoj Gori 2022.

Fond PIO Crne Gore doneo je odluku kojom se utvrđuje procenat usklađivanja penzija, kao i najniža penzija u Crnoj Gori u 2022. godini.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na sednici održanoj 3. februara 2022. godine, Upravni odbor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore (Fond PIO CG) doneo je set odluka o usklađivanju penzija i novčanih naknada. Pored usklađivanja penzija, za korisnike penzija Fonda PIO CG važna je i odluka kojom se uvrđuje najniža penzija u Crnoj Gori.

Fond PIO Crne Gore je utvrdio procenat od 2,13 odsto na ime usklađivanja penzija koje isplaćuje svojim korisnicima. Kako se dodaje u saopštenju ove crnogorske institucije, utvrđena je i najniža moguća penzija od 150,21 evra.

Na osnovu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, Upravni odbor Fonda doneo je Odluku o usklađivanju penzija i novčanih naknada o 1. januara 2022, Odluku o usklađivanju osnova za određivanje novčane naknade za tjelesno oštećenje, kao i Odluku o usklađivanju nominalnog odnosa najniže penzije od 1. januara 2022. godine.

“Kako je navedenim Zakonom propisano da se usklađivanje penzija i vrijednosti penzije za jedan lični bod vrši po takozvanoj rotirajućoj formuli, sa 75 odsto parametra (potrošačkih cijena ili zarada) koji je veći i 25 odsto parametra (potrošačkih cijena ili zarada) koji je manji, na osnovu zvaničnih podataka koje je objavio Monstat utvrđeni su vrijednost najniže penzije od 150,21 EUR i usklađivanje penzija i novčanih naknada od 2,13 odsto”, saopštio je Fond PIO CG.

Penzije usklađene za utvrđeni procenat, kao i naknade biće isplaćene s januarskom penzijom, tokom februara meseca.

Izvor: Portal Analitika

Podsećamo:

U većini crnogorskih opština, njih 16 od 24, ima više penzionera nego zaposlenih osoba. U jednoj trećini crnogorskih opština – u osam, od zaposlenih su brojniji nezaposleni.V: Crna Gora: Penzioneri brojniji od radnika u većini opština