Fibromijalgija

Fibromijalgija

Fibromijalgija je hronično stanje ili bolni sindrom koji karakteriše hronični, široko rasprostranjeni bol ili peckanje u mišićima i kostima.

Osobe koje pate od fibromijalgije obično imaju „osetljive tačke“ na telu koje na pritisak izuzetno bole. Jednostavno bi se moglo reći da se ove osobe osećaju „slomljene“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Veći procenat obolelih su žene, ali pošto se ne zna uzrok ovom stanju, ne zna se ni zašto je to tako. Za fibromijalgiju u medicinskoj literaturi npr. postoje i određene tačke na telu koje su označene kao najčešće „osetljive tačke“, ali niti su one isključivo bolne u slučaju fibromijalgije, niti oni koji pate od fibromijalgije moraju osećati bol baš tu.

Mnogo je varijabli i nepoznanica kod ovog stanja, pa ga zato prate i kontroverze.
Fibromijalgija se postavlja dijagnozom per exclusionem tj. metodom isključivanja. Ovo stanje se, dakle, dijagnostikuje kada se razmotre i isključe sva druga moguća sa tim simptomima.

Budući da se toliko malo zna o ovom stanju, ova dijagnoza je često samo etiketa zbog koje je pacijent stigmatizovan.
Ne samo što okolina često misli da ovo oboljenje ili ne postoji ili je posledica nečeg drugog, i zdravstvenim radnicima može da se desi da kod ovih pacijenata previde neku drugu, važnu dijagnozu kada prijave nov simptom.