Filmska umetnost i umetnost življenja Foto albumi

Najbrži Indijanac na svetu

Američko-novozelandski film “Najbrži Indijanac na svetu” (2005), sa Entoni Hopkinsom u glavnoj ulozi, snimljen je po istinitoj ali neverovatnoj priči o novozelanskom motociklisti Bartu Monrou i njegovom unapređenom motociklu Indijan Skaut.

Bart, rođen 1899. godine u Inverkargiliju na Novom Zelandu, 20 godina je sređivao svoj motor i maštao da jednog dana vozi na ravnici Bonevil u Juti, SAD, ravnoj kao “staklo” i prekrivenoj solju koju obezbeđuje čistu stazu od rastinja.

Nakon više oborenih rekorda na Novom zelandu, Bart je u svojoj 63. godini života prvi put došao na trku u Bonevilu, sa svojim “Indijancem” koji je u to vreme imao punih 47. godina, i koji, naravno, nije ispunjavao većinu bezbednosnih i konstruktivnih standarda za motocikle tog vremena, Ali, Bart za to nije mario…

Od 1962. do 1967. godine Bart je nekoliko puta obarao rekord u brzini za motocikle ispod 1.000 kubika. Među njima je najveća brzina ostvarena na Indijan Skautu od skoro 306 km/h, kao i nezvanični rekord od 331 km/h.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija