Početna Magazin Godine Umetnost Najbrži Indijanac na svetu

Najbrži Indijanac na svetu

Najbrži Indijanac na svetu

Američko-novozelandski film „Najbrži Indijanac na svetu“ (2005), sa Entoni Hopkinsom u glavnoj ulozi, snimljen je po istinitoj ali neverovatnoj priči o novozelanskom motociklisti Bartu Monrou i njegovom unapređenom motociklu Indijan Skaut.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bart, rođen 1899. godine u Inverkargiliju na Novom Zelandu, 20 godina je sređivao svoj motor i maštao da jednog dana vozi na ravnici Bonevil u Juti, SAD, ravnoj kao „staklo“ i prekrivenoj solju koju obezbeđuje čistu stazu od rastinja.

Nakon više oborenih rekorda na Novom zelandu, Bart je u svojoj 63. godini života prvi put došao na trku u Bonevilu, sa svojim „Indijancem“ koji je u to vreme imao punih 47. godina, i koji, naravno, nije ispunjavao većinu bezbednosnih i konstruktivnih standarda za motocikle tog vremena, Ali, Bart za to nije mario…

Od 1962. do 1967. godine Bart je nekoliko puta obarao rekord u brzini za motocikle ispod 1.000 kubika. Među njima je najveća brzina ostvarena na Indijan Skautu od skoro 306 km/h, kao i nezvanični rekord od 331 km/h.