Finansije i lične finansije Foto albumi

Fleksigurnost kao politika za tržište rada

Definicija “fleksigurnost” (flexicurity) je socijalni model u kome država sprovodi proaktivnu politiku na tržištu rada, a kovanicu je sačinio socijal-demokratski premijer Danske Pol Rasmusen 1990-ih godina.

Bernadet Segol, generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata, prilikom posete Beogradu u februaru 2014. godine (vidi link), govorila je i o fleksibilnosti na tržištu rada – koja, po teoriji, treba da donese “bolji protok” radne snage i veće zapošljavanje:

– U zemljama gde postoje pozitivni primeri fleksibilnosti, to je samo zahvaljujući kvalitetnom pregovaranju, ekstremno dobrim naknadama za nezaposlene i aktivnim politikama na tržištu rada. U Danskoj, na primer, imate „fleksigurnost”. To znači jednostavno otpuštanje, sa jedne strane, ali sa druge strane, otpušteni tokom dve godine i dalje dobija 70 odsto svoje plate od države i društva. Takva situacija podstiče čitav sistem da se radnik što pre osposobi i pronađe novi posao.

Definicija “fleksigurnost” (flexicurity) je socijalni model u kome država sprovodi proaktivnu politiku na tržištu rada, a kovanicu je sačinio socijal-demokratski premijer Danske Pol Rasmusen 1990-ih godina. Pojam objedinjuje tri polazne tačke:
  • fleksibilnost tržišta rada
  • dinamičnu ekonomiju
  • sigurnost za radnike sa pravima i obavezama države i radnika
Evropska komisija gleda na fleksigurnost kao na integrisanu strategiju simultanog unapređenja fleksibilnosti i sigurnosti na tržištu rada. Fleksibilnost se ogleda u četiri elementa politike rada:

  • fleksibilnost i pouzdanost ugovornih sporazuma
  • sveobuhvatne strategije doživotnog učenja
  • efektna aktivna politika tržišta rada
  • moderni sistem socijalne zaštite koji pruža odgovarajuća primanja tokom tranzicije radnika između poslova.
Da ne bude zabune za naše političare, sve ovo podrazumeva kontekst visokih minimalnih i prosečnih zarada, pored jasnog progresivnog oporezovanja.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija