Početna Draganova nagrada Nada (Sremska Mitrovica): Putovanje zapisano u srcu

Nada (Sremska Mitrovica): Putovanje zapisano u srcu

Nada (Sremska Mitrovica): Putovanje zapisano u srcu

Priča sa III konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“, kategorija „Najbolja ženska putopisna priča“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Stanica Knin 1960-ih

Vašim pozivom, podstaknuta sam da opišem jedno svoje putovanje. Datira iz moje rane mladosti, ali doživljaj je ostavio lepo sećanje.

Kao dete, svakog leta putovala sam u sela u okolini Knina, jer su mi tamo živeli baba i dede, kao i mnogobrojna rodbina. Naime, moji roditelji su se u Srem doselili iz Dalmacije 1954. godine. Nezaboravni su mi ostali raspusti, koje sam tamo provodila.

Putovali smo vozom, nas više dece u pratnji jedne odrasle osobe. Tog leta, imala sam 14 godina, putovali smo sami, nas desetak dece. Polazak iz Sremske Mitrovice, sreća velika, voz polazi. Kupila sam razglednicu, kada bi se voz zaustavljao na stanicama upisivala sam naziv svakog grada.

Voz je saobraćao noću, naravno da nismo spavali, celu noć smo pevali. Povremeno su nas putnici iz susednih kupea opominjali da se utišamo, ali to je bilo samo nakratko.

Prošli smo Slavoniju, a kada smo kod Novske prešli Savu, prelepe predele pored Une ne mogu da zaboravim. Negde oko dva sata posle ponoći voz se zaustavio i čuo se glas otpravnika: „Bi`aaać“. Moja družina i ja smo do tada pojeli sve što su nam roditelji spremili, a naše ushićenje je raslo, jer se bližimo Kninu. Začuo se zvižduk, voz je krenuo, mi raspevani i razigrani dočekujemo cik zore.

Stižemo u Knin, otvaramo vrata vagona, udišemo mirisni vazduh koji mi širi grudi i budi milinu oko srca.

Nedavno sam u kući mojih roditelja u jednoj fioci pronašla voznu kartu iz tog vremena, stavila sam je u ram slike iz mog zavičaja na zidu moje sobe. Svakodnevno gledam u nju, podsetim se putovanja, a grudi mi obuzme milina.

Nada Vitasović, Sremska Mitrovica