Početna Magazin Godine Porodica Opština Zvezdara u službi starijih sugrađana

Opština Zvezdara u službi starijih sugrađana

Opština Zvezdara u službi starijih sugrađana

Beogradska opština Zvezdara veliku pažnju posvećuje svojim najstarijim sugrađanima a na ovom poslu ključna je uloga Volonterskog servisa Zvezdare…

Gradska opština Zvezdara osnovala je Volonterski servis Zvezdare sa ciljem osnaživanja mogućnosti i socijalne uloge lokalne samouprave da na neposredan, dostupan i kvalitetan način kroz angažovanje volontera, pomogne sugrađanima koji imaju problem u svakodnevnom funkcionisanju. 

Volonterski servis opštine Zvezdara nastao je kao prvi takav u Beogradu i koristio je kao model dobre praksa i drugim beogradskim opštinama.

Tokom cele godine GO Zvezdara, odnosno njen Volonterski servis Zvezdare za najstarije sugrađane bez porodičnog staranja, organizuje besplatne volonterske usluge, i to:

  • podršku u svakodnevnom funkcionisanju u kućnim uslovima
  • program psihosocijalne podrške u kućnim uslovima, prostorijama VSZ i putem telefona
  • pravnu pomoć u ostvarivanju prava iz olasti socijalne i porodičnopravne zaštite
  • usluge „Moj majstor“ (besplatne popravke instalacija i kućnih aparata)
  • Apoteku, Biblioteku i „Kuhinju na točkovima”.

Gradska opština Zvezdara organizuje različite kreativne i radionice interaktivne podrške (kreativne i umetničke radionice), „Virtuelno putovanje“, „Žurka za seniore“, edukacije sa ciljem sticanja socijalnih i veština odgovornog i kvalitetnog starenja –„Bonton starenja“, kao i Školu računara za seniore i besplatne projekcije filmova za starije od 65 godina. Sve navedene usluge, osim „Kuhinje na točkovima“, organizuje i finansira GO Zvezdara kao stalne socijalne usluge koje su za građane besplatne.

Povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih, od 2011. godine GO Zvezdara organizuje petodnevnu manifestaciju „Dani seniora na Zvezdari“ sa ciljem da problemi, potrebe i mogućnosti seniora budu vidljivije. U okviru javnog Konkursa za sufinansiranje projekata i programa udruženja građana iz budžeta Opštine, posebno je zastupljena oblast socijalne brige za starije.