Početna Magazin Godine Muškarci i žene ravnopravne žrtve patrijarhata

Muškarci i žene ravnopravne žrtve patrijarhata

Na osnovu praćenja i analize trendova u proteklih šest godina nastala je knjiga „Rodni barometar u Srbiji“ sociološkinje Marine Blagojević Hjuson.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Knjiga donosi potpunija saznanja o životnim stilovima i odnosima između žena i muškaraca različitih generacija, nivoa obrazovanja i mesta stanovanja. 
Sagledane su i opisane promene rodnog režima u Srbiji, njihova ispoljavanja u stvarnom ponašanju žena i muškaraca i stepen zadovoljstva žena i muškaraca raznim aspektima sopstvenog života.
– Moramo da shvatimo da su muškarci i sami žrtve patrijarhata i da većina njih nisu dobitnici. Osećanje ugroženosti koje mnogi muškarci dele proizvodi iracionalne reakcije. Dokle god muškarci razmišljaju iz pozicija modela muškosti koji podrazumeva da su oni snažniji, bolji, pametniji, jači, oni će imati mnogo veći problem ukoliko u realnosti to ne mogu da ostvare – kaže u intervjuu za NIN autorka Marina Blagojević Hjuson: 
– Nametnuto takmičenje između muškaraca i žena stvara atmosferu neprijateljstva između rodova. Tome je doprinela afirmacija „heroja“ u periodu tranzicije i ratova koji su u našem kontekstu često predstavljali kriminalce, a ne stvarne heroje. Drugim rečima, postoji ozbiljna kriza odgovarajućih modela muškosti.