Početna Magazin Godine Građevinarstvo u Srbiji na izdisaju

Građevinarstvo u Srbiji na izdisaju

Više desetina hiljada građevinaca poslednjih godina ostalo je bez posla, a, u poređenju sa 2012. godinom izgradnja je u 2013. godini prepolovljena, dok se urađeno teško naplaćuje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Od 120 hiljada radnika koliko ih je pre dve decenije bilo zaposleno u građevinskoj operativi, sada ih je 55 hiljada. 
U problemu su i proizvođači građevinskog materijala. U proizvodnji cigle i crepa 2008. godine bilo je 8.000 zaposlenih, a sada samo 2.000, pa od tadašnjih 139 građevinskih firmi, sada radi svega 35.
– U građevinskim školama je izuzetno mali odziv jer je neizvesna sudbina građevinarstva. Biće velikih problema na zahtevnim projektima koje svakako očekujemo s obzirom da ćemo ići ka EU i da se očekuju neke zahtevnije investicije i neće biti dovoljno ni stručnog kadra a ni radne snage – kaže Vesna Gardić, tehnički direktor preduzeća „Napred“. 
Država je veliki broj radnika uposlila na izgradnji 4,5 hiljade stanova u naselju „Stepa Stepanović“ na Voždovcu, ali tu su radovi pri kraju. Neprodato je još 900 stanova, a kako bi i njih prodali, Građevinska direkcija Srbije davaće kupcima beskamatnu pozajmicu u visini povraćaja PDV-a.