Početna Magazin Godine Građevinarstvo u Srbiji na izdisaju

Građevinarstvo u Srbiji na izdisaju

Više desetina hiljada građevinaca poslednjih godina ostalo je bez posla, a, u poređenju sa 2012. godinom izgradnja je u 2013. godini prepolovljena, dok se urađeno teško naplaćuje.

Od 120 hiljada radnika koliko ih je pre dve decenije bilo zaposleno u građevinskoj operativi, sada ih je 55 hiljada. 
U problemu su i proizvođači građevinskog materijala. U proizvodnji cigle i crepa 2008. godine bilo je 8.000 zaposlenih, a sada samo 2.000, pa od tadašnjih 139 građevinskih firmi, sada radi svega 35.
– U građevinskim školama je izuzetno mali odziv jer je neizvesna sudbina građevinarstva. Biće velikih problema na zahtevnim projektima koje svakako očekujemo s obzirom da ćemo ići ka EU i da se očekuju neke zahtevnije investicije i neće biti dovoljno ni stručnog kadra a ni radne snage – kaže Vesna Gardić, tehnički direktor preduzeća „Napred“. 
Država je veliki broj radnika uposlila na izgradnji 4,5 hiljade stanova u naselju „Stepa Stepanović“ na Voždovcu, ali tu su radovi pri kraju. Neprodato je još 900 stanova, a kako bi i njih prodali, Građevinska direkcija Srbije davaće kupcima beskamatnu pozajmicu u visini povraćaja PDV-a.