Magazin Godine Svet

Baltimor: Projekat pomoći u kući treba da smanji opterećenje budžeta

Veliki istraživački projekat pokrenut je u Baltimoru, SAD, sa ciljem da uštedi milione dolara poreskih obveznika.

Projekat podrazumeva pomoć u kući za starije građane u vidu službe za sitne popravke, kućne terapije i medicinske sestre koje bi obilazile starije građane. 


Na ovaj način vlasti se nadaju da će stare ljude što duže moći da zadrže u njihovim domovima, nezavisnim od pomoći institucija kao što su gerontološki centri i domovi za stare.

Projekat će za početak obuhvatiti 800 domaćinstava sa malim prihodima a vođe projekta kažu da je potrebno samo malo prevencije i brze reakcije kako bi se predupredila potreba za skupom negom i lečenjima u okviru zdravstvenog sistema.

Oni navode primer da ugradnja rukohvata za samostalno ustajanje iz kreveta ili za bezbedniji ulazak u tuš kabinu, košta svega 20-30 dolara. Nešto skuplja je popravka podova. Međutim, lečenje povreda nastalih zbog takvih nedostataka u stanovima koštalo bi daleko skuplje i institucije i same korisnike.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija