Početna Magazin Godine Porodica Problem trolejbusa u filozofskoj etici (VIDEO)

Problem trolejbusa u filozofskoj etici (VIDEO)

Problem trolejbusa u filozofskoj etici (VIDEO)

Problem trolejbusa koji je postavila Filipa Rut 1967. godine jedan je od najpoznatijih misaonih eksperimenata u filozofiji etike, i nalazi široku primenu i u savremenim granama nauke.

Filipa Rut Fut (Philippa Ruth Foot, 1920-2010), britanski filozof, najpoznatija je po svojim radovima u oblasti etike. Jedan je od začetnika savremene etike vrline, zasnovane na etici Aristotela.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Godine 1967. postavila je filozofsko-etički eksperiment poznat kao „problem trolejbusa“. Problem je izašao iz okvira klasično filozofske rasprave i postao je značajno mesto u oblasti kognitivnih nauka, pa i neuroetike. Često se pominje i u naučno-popularnim radovima, TV emisijama, itd.

Problem trolejbusa originalno glasi: Pretpostavimo da imamo sudiju/vlastodršca koji je suočen sa zahtevom mase da se nađe krivac za neki zločin, ili će cela jedna grupacija u društvu biti kažnjena za osvetu. Pravi krivac se ne zna i sudija vidi sebe kao nekog ko može da spreči krvoproliće samo tako što će osuditi i pogubiti nevinu osobu. Sličan primer je i avion koji pada, a pilot bira gde će usmeriti letelicu, tj. ka manje naseljenom području.

U najpoznatijoj verziji, tramvaj juri prema skretnici koja na jednom koloseku ima pet ljudi na šinama a na drugom – jednog. Vi treba da izaberete na koju ćete ga stranu poslati. Još jedan primer je i kada rulja drži pet taoca i traži život jednog čoveka za tih pet života. Ili, šta ako treba da birate između jednih i drugih pet?

„Tramvajski problem“ naročito je oživeo danas kada je ubrzan razvoj samoupravljajućih automobila. Istina jeste da oni sami biraju put, ali ipak ih mi programiramo kako da reaguju u kojoj situaciji. Tako je danas stari figurativni problem postao itekako realan jer mi treba da odlučimo koga će ovakav auto udariti u trenutku kada ne može da izabere rešenje bezbedno za sve.

A ovako problem tramvaja rešava jedan dečak :)