Početna Magazin Godine Čovek i smrt Mozak ne prestaje da radi kada i srce

Mozak ne prestaje da radi kada i srce

Jedan od ispitanih pacijenata koji je preživeo reanimaciju uspeo je da opiše i detalje rada medicinskog osoblja jer tvrdi da se seća tih tri minuta kada je zapravo bio mrtav…

Naučnici sa univerziteta u Sautemptonu sproveli su studiju sa ispitanicima iz Australije, SAD i Velike Britanije, koji su preživeli infarkt i druga stanja u kojima im je srce prestalo da kuca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ustanovljeno je da 40 odsto preživelih pacijenata nakon kliničke smrti i vraćanja u život, govori o iskustvu postojanja određene svesti u periodu između konstatovane smrti i ponovnog rada srca.

– Svi dokazi pokazuju da nekoliko minuta posle smrti svest nije potpuno uništena. Da li bledi posle, to još uvek ne znamo, ali smo sigurni da odmah posle smrti ona još uvek postoji – rekao je jedan od naučnika koji su vodili studiju.

Jedan od ljudi na kojima je rađeno ispitivanje izjavio je da je imao osećaj da je napustio svoje telo i posmatrao sopstvenu reanimaciju. Uspeo je da opiše i detalje rada medicinskog osoblja jer tvrdi da se seća tih tri minuta kada je zapravo bio mrtav.

Studija je obuhvatila 2.060 pacijenta od kojih je 330 preživelo reanimaciju. Naučnike je iznenadilo to što je čak 140 pacijenata bilo svesno sopstvenog oživljavanja, prenosi Telegraf iz Dejli Mejla.