Početna Magazin Godine Mozak nas laže, hvala mu na tome (5)

Mozak nas laže, hvala mu na tome (5)

Mozak primenjuje logiku tamo gde nikakva logika ne postoji. Možemo da shvatimo tekst sastavljen od reči čija slova su izmešana, samo je važno da prvo i poslednje slovo budu na svojim mestima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

 

Mozak očajnički želi da da smisao rečenici i ne smeta mu da to čini grubo, elimišući sve prepreke da bi postigao cilj. Šta piše u sledećem pasusu: 

Ne mgou da vreuejm da zpavrao mgou da ramuezm ono što čtiam. Feonmnenala moć ljsukdog uma. Pmrea irstanjivžau sa Uneivritzeta u Kemdžbriu, nmea vzee kiojm reodm su nanapisa sovla u rmečia, jednio je vanžo da pvro i ponjselde svolo bduu na sovm mtesu. Osatla mgou da bduu u ptounpom nedreu i dljae ćmeo mćoi da čimtao bez proeblma. Ovo se devšaa ztao što ljsudki um ne čtia sakvo sovlo pojneidačno, već reč kao ceinlu.

Ovakav pasus, samo na engleskom, naravno, jedno vreme je kružio internetom ilustrujući rezultate istraživanja Univerziteta u Kembridžu. Istraživači su otkrili da možemo da shvatimo tekst sastavljen od reči čija slova su izmešana, samo je važno da prvo i poslednje slovo budu na svojim mestima.

Nensi di Tertr naziva ova slova „sidrima“. Ona služe kao vodiči koji određuju kakav red slova bi trebalo da bude. Začudo, ljudski mozak je u stanju da brzinom munje rasplete slova kako bi dao smisao rečima.

Baš kao što čini dok posmatra optičku iluziju, um ima čudesnu sposobnost da spontano restrukturira stvarnost tako da ona postane smislena i u skladu sa očekivanim značenjem. „Kako starimo i postajemo inteligentniji„, objašnjava Nensi „mozak počinje da otima našu percepciju. Mozak primenjuje logiku tamo gde nikakva logika ne postoji. (…) Mozak traži obrasce kako bi nam pomogao da razumemo naše nesređene utiske.“

Serijal tekstova „Mozak nas laže, hvala mu na tome“ napisan je na osnovu knjige Nansy du Tertre „Psychic Intuition: Everything You Ever Wanted to Ask but Were Afraid to Know