Početna Magazin Godine Mozak nas laže, hvala mu na tome (3)

Mozak nas laže, hvala mu na tome (3)

Svako u svom vidnom polju ima slepu mrlju. Mozak inteligentno nagađa šta bi trebalo da bude u našem vidokrugu i stvara iluziju da je naše vidno polje bez prekida. 

Još jedan primer nezavisne funkcije razmišljanja mozga ima veze sa slepim mrljama u oku. Postoji oblast mrežnjače koju ometa optički nerv koji vrluda od oka ka mozgu. U ovoj oblasti ne postoje fotoreceptori osetljivi na svetlost. Kao rezultat toga, svako u svom vidnom polju ima slepu mrlju. Slepa tačka pojavljuje se u našem vidnom bolju, u oba oka, oko 20 stepeni od spoljnog dela vidnog polja.

Testovi pomoću pozadinske boje, dizajna i pokreta, pokazali su da će slepa mrlja biti popunjena bilo kojom bojom ili dizajnom koji „se uklapa“ u područje koje ga okružuje. Dakle, mozak inteligentno nagađa šta bi trebalo da bude u našem vidokrugu. On stvara iluziju da je naše vidno polje bez prekida.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Do sada vam je verovatno jasno da mozak ima neutaživu želju da da smisao onome što vidi. Toliko želi da stvori logiku i red od sirovih senzornih podataka da će zapravo varati čisteći praznine i rupe u našem senzornom saznanju, tako da sve izgleda kako treba. Mozak je toliko odlučan u stvaranju reda da će zanemariti stvarnost i izmisliti doživljaj koji je „sređen“.

Optičke iluzije su zabavan način da se ispitaju sklonosti mozga za stvaranjem reda u svemu. Optičke iluzije trikove mozga i njegove igre pogađanja čine očiglednim, te možemo da posmatramo kako naš mozak stvara red i kako racionalizuje. Optičke iluzije otkrivaju da mozak razmišlja bez govora ili svesne kontrole. Proces razmišljanja biva jasno ogoljen.

Serijal tekstova „Mozak nas laže, hvala mu na tome“ napisan je na osnovu knjige Nansy du Tertre „Psychic Intuition: Everything You Ever Wanted to Ask but Were Afraid to Know