Početna Magazin Godine Čovek i smrt Beograd: Cena usluge za izvod iz matične knjige umrlih 2.360 dinara

Beograd: Cena usluge za izvod iz matične knjige umrlih 2.360 dinara

Građani mogu sami besplatno da pribave  izvod iz matične knjige umrlih. Ako „Pogrebne usluge“ obezbeđuju kompletnu dokumentaciju neophodnu za zakazivanje sahrane, ta usluga se naplaćuje 2.360 dinara…

Nakon pisanja Blica da JKP „Pogrebne usluge“ iz Beograda naplaćuje 2.360 dinara za umrlice iako su one besplatne, u tom preduzeću navode da je to cena usluge koju pružaju građanima za pribavljanje tog dokumenta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Izvod iz matične knjige umrlih mogu da podignu rođaci, službenici privatnog pogrebnog preduzeća ili JKP “Pogrebne usluge”, i to besplatno kod matičara. Međutim, „Pogrebne usluge“, slično kao i privatna pogrebna preduzeća, naplaćuju samu uslugu pribavljanja umrlice.

– Građani mogu sami da pribave ovaj dokument, i da it, osim izgubljenog vremena, to ne košta ništa! Ali, ako žele da „Pogrebne usluge“ obezbede kompletnu dokumentaciju neophodnu za zakazivanje sahrane, ta usluga se naplaćuje 2.360 dinara – objašnjava Dragan Baltovski, direktor JKP “Pogrebne usluge” i dodaje da ta usluga u njihovom cenovniku postoji više od pet godina.

Kao dokaz da ne uslovljavaju stranke da koriste ovu uslugu, u „Pogrebnim uslugama“ navode podatak da je tokom aprila 2014, zakazano 877 sahrana i kremacija, a u tom periodu stranke su ih angažavale za svega 104 umrlice „i to isključivo na njihov zahtev“.

Baltovski kaže da, prema njihovim saznanjima, privatne agencije naplaćuju od pet do 12.000 dinara za pružanje usluga zakazivanja termina sahrane, kremacije ili polaganja urne, iako je ta usluga u JKP „Pogrebne usluge“ besplatna, piše Blic.