Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stambeno pitanje i starenje nacija u 21. veku (12): Potencijali turizma za stare

Stambeno pitanje i starenje nacija u 21. veku (12): Potencijali turizma za stare

Turizam u Srbiji prepoznao je potencijal koji imaju usluge za penzionere. Tu su banje i izletnički aranžmani specijalno prilagođeni starijim osobama. Međutim, i ovde ima još mnogo prostora za nove ideje i nove ponude.

U kampu na belocrkvanskim jezerima već godinama desetine, mahom beogradskih i pančevačkih penzionera, provodi letnje mesece. Ovakvi kampovi, moteli, bungalovi, mogu se napraviti u blizini i mnogih drugih 200 i više jezera i drugih stajaćih vodenih površina u Srbiji prikazanih u albumu Penzina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Penzin je već pisao i o ideji pretvaranja opustelih vojvođanskih sela u svojevrsne kolonije za starije koje bi mogle da privuku gastarbajtere u penziji, ali i strance. Dolazak starih privukao bi i mogućnosti za biznis, vikend-posete mlađih članova porodice, aktiviranje turističkih potencijala bliže okoline, itd.

Stari su kao privredni i ekonomski potencijal zemalja prepoznati u Japanu, SAD, Velikoj Britaniji (gde čak postoji slično „izletište“ za dementne), itd.Srbija bi kao dodatnu prednost imala i to što može privući svoje stanovnike koji su decenijama radili u pečalbi. Potrebno je samo obezbediti odgovarajuće uslove za privatnu inicijativu razvoja ovakvih projekata, i podržati ih odgovarajućom infrastrukturom (gde, da napomenemo ako ovo čita i neko od naših kreatora politike, spadaju i auto-putevi, i mnogo toga drugog).Ali, potencijal, makar i sezonskog odlaska van naselja, značajan je i za nas kao korisnike. Gajenje bašte, čistiji vazduh, mir, zelenilo, prijatnije temperature, sve to samo može doprineti našem opštem psihofizičkom stanju, dugovečnosti i boljem kvalitetu života u poznim godinama. Svi dobijaju – situacija koja u Srbiji iz nekog razloga najteže „prolazi“.