Početna Magazin Godine Društvo Loš tretman stranih negovatelja u Nemačkoj

Loš tretman stranih negovatelja u Nemačkoj

Privatne agencije koje angažuju strance u Nemačkoj za poslove negovanja starih daju im na potpisivanje nejasnih ugovora sa klauzulama koje obavezuju na višegodišnji rad sa penalima i od 10.000 evra u slučaju raskida ugovora, piše Dojče Vele (DW).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Veliki deo tih ugovora potpisan je već u zemlji iz koje radnici dolaze, tako da zarađuju mnogo manje nego što bi u Nemačkoj zaista mogli da zarade za isti posao.

DW navodi i primer Društva za intezivnu medicinsku negu (GIP) koje nije vezano tarifnim ugovorom, niti ima radničko veće. Ovde strani negovatelji zarađuju 9,5 evra po satu, dok bi, na primer, u javnoj službi ili organizaciji evangelističke crkve za socijalni rad, negovatelji imali 30-40 odsto veću satnicu. Kada se dodaju uslovi zarade u slučaju bolovanja ili odmora, razlika je još i veća.

Radnicima se zakida i na broju radnih sati i plaćanju prekovremenog rada. Zato predstavnici sindikata ocenjuju da je reč o „eksploataciji ljudi“. Nemačka ima 30.000 slobodnih radnih mesta za negovatelje, a procene su da će do 2020. godine nedostajati 220.000 kvalifikovanih negovatelja u ovoj zemlji. Međutim DW navodi:

– Nemačka je zato pre nekoliko godina pokrenula reklamnu kampanju za nemački zdravstveni sistem. U centru pažnje bili su naročito zemlje južne Evrope, odnosno Španija, Grčka, Italija i Portugalija. Kale Kunkel, sekretar granskog sindikata, žali se: „Nemačka preduzeća crpe znanje iz drugih zemalja, a pri tom se troškovi prebacuju na radnike. To je politički skandal.“

Kunkel upozorava i na druge probleme uslova rada negovatelja:

  • govore im da koriste manje pelena za odrasle kako bi se uštedelo
  • bilo je slučajeva nepravilnog previjanja pacijenata
  • u Nemačkoj negovatelji prolaze obuku na nivou srednje škole dok se, na primer, u Španiji, negovatelji školuju na fakultetima.