Početna Magazin Godine Ekonomija Ministarka o izmenama zakona o zaposlenima u državnoj upravi

Ministarka o izmenama zakona o zaposlenima u državnoj upravi

Cilj ovih zakona jeste povećanje efikasnosti i odgovornost javne uprave, a nikako otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru. Otpuštanja moraju biti fokus kod javnih preduzeća…

Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, izjavila je da bi izmene četiri zakona o zaposlenima u državnoj upravi, koje je Vlada usvojila 5. avgusta 2014. godine, trebalo da doprinesu prilagođavanju njihovih radnih prava najnovijim izmenama Zakona o radu, a nikako njihovom otupštanju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Glavna izmena odnosi se na minuli rad koji će se i u slučaju državnih službenika računati samo kod aktuelnog poslodavca, odnosno neće moći da se prenosi. Na primer, oni koji rade u bolnicama pa potom pređu u državnu upravu minuli rad neće obuhvatiti i rad u bolnici. Takođe, postavljena lica moraju da budu izabrana na konkursu u roku od devet meseci.

– Cilj ovih zakona jeste da se poveća efikasnost i odgovornost javne uprave pred kojom leže odgovorni poslovi, a nikako otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru. Otpuštanja moraju biti fokus kod javnih preduzeća, pravi viškovi su tamo – rekla je Udovički.

Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, Predlog zakona o platama u državnim organima i službama kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi.

– Ove izmene nisu paket regulative o promenama u državnoj upravi o kom se govorilo. Taj paket će biti donet verovatno na zimu (2014/15) posle sveobuhvatnog zakona o platama. Početkom septembra biće pripremljene polazne osnove zakona o platama. Tim zakonom biće utvrđeni jedinstveni kriterijumi, transparenti i fer odnosi među zaposlenim u državnoj upravi i javnom sektoru – rekla je Udovički.

Vlada je usvojila i izmene uredbi o programu i načinu polaganja državnog stručnog ispita, o razvrstavanju radnih mesta i merilima opisa radnih mesta državnih službenika, i o naknadi troškova i otpremnini državih službenika i nameštenika, piše Tanjug a prenosi Blic.