Magazin Godine Svet Zdravlje

Let avionom: Opasnost od trovanja vazduhom u kabini

Godine 1999. prvi put je opisana bolest “aerotoksični sindrom”, koja obuhvata zdravstvene probleme uočene još 1950-ih godina, a koji su posledica akutnog ili hroničnog trovanja…

Pojava neprijatnog mirisa u avionu tokom leta, zapravo otkriva prisustvo otrova u vazduhu koji udišu piloti, osoblje i putnici. Međutim, kombinacija monopola proizvođača, politike i avio-kompanija već decenijama se ne bavi ovim problemom.

Naime, ogromna većina današnjih aviona snabdeva se nefiltriranim vazduhom koji u kabine dospeva direktno iz pogonskog dela aviona kroz ventilacioni sistem.

U retkim studijama došlo se do zaključka da ulja i druge materije iz mašinskog pogona aviona dospevaju u vazduh koji udišu svi u avionu. Tako su u kabinama prisutni otrovi organofosfati kao što su TCP (tricresil fosfat) i Paracion (E605) – poznat kao “otrov za pacova”, koji po sastavu liči na nervni otvor sarin.

Pod najvećom opasnošću jeste posada i osoblje aviona koji i najviše vremena provode u ovako nezdravom okruženju. Međutim, bilo je i slučajeva akutnog trovanja pilota u toku leta što je ugrožavalo živote i svih putnika.

Godine 1999. prvi put je opisana bolest “aerotoksični sindrom”, koja obuhvata zdravstvene probleme uočene još 1950-ih godina. Međutim, svetska zdravstvena organizacija ne priznaje ovo oboljenje pa ni strukovna udruženja pilota i stjuardesa ne mogu da pokrenu istraživanja.

“Tako za sada kartel sastavljen od politike, avio-kompanija, vlasti i proizvođača sprečava promene”, piše Dojče Vele.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija