Guvernerka NBS: Ne brinite o štednim ulozima

Ne brinite o štednim ulozima, poručuje Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS građanima i privredi. Novinarima poručuje da ne stvaraju paniku.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Domaći bankarski sistem je dovoljno likvidan i kapitalizovan i može da reaguje na sve zahteve klijenata za podizanje depozita preko bankomata, u elektronskom bankarstvu i na šalterima i da održi stabilan kurs dinara, kaže guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka je 8. marta, na vanrednoj konferenciji za novinare, pozvala medije da ne stvaraju paniku. Mediji su, navela je, paniku stvarali plasiranjem neproverenih informacije iz neimenovanih izvora o navodnim redovima ispred banaka i menjačnica i o povećanju deviznog kursa.

Od 25. februara je svega 24 miliona evra depozita povučeno iz domaćih banaka, naglasila je guvernerka.

„To je svega 0,19 odsto depozita, ali to nije izašlo iz sistema, nego je prebačeno iz banke u banku, a razlog je neizvesnost sudbine Sberbanke, koju smo mi na vreme rešili“, kazala je Tabaković.

Nakon izbijanja ukrajinske krize 25. februara, ukupna likvidna aktiva povećana je za 21 milijardu dinara na 1.522 milijarde dinara. To je, kako je navela guvernerka, oko 40 odsto ukupne ative bankarskog sektora. Zbog toga je, dodala je, uverena da građani i privreda ne treba da brinu o svojim štednim ulozima.

Guvernerka je naglasila da je Srbija dočekala krizu sa deviznim rezervama od 16 milijardi evra i deviznom štednjom koja je od početka 2022. godine uvećana za 185 miliona evra na preko 12 milijari evra.

„Verujem da će te rezerve trajati makar tri puta duže od onog koliko bi mogao da traje rat u Ukrajini“, dodala je Tabaković. (Pitanje je kako guvernerka NBS zna koliko bi mogao da traje rat u Ukrajini.)

Izvor: RTV
Fotografija: Andre Taissin sa Unsplash

Možda vas interesuje tekst (objavljen pre izbijanja rata u Ukrajini):